Μεντβέντεφ: Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα – Αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα»

Η Μόσχα θα κάνει το παν, ώστε να μην επιτρέψει την εμφάνιση πυρηνικών όπλων σε εχθρικούς προς την ίδια γείτονες, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, αναφέροντας ως παράδειγμα «τη ναζιστική Ουκρανία, η οποία ευθέως διευθύνεται σήμερα από χώρες του ΝΑΤΟ».

Ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Ρωσίας, που έχει χαρακτηριστεί και εκ των πλέον «φιλελεύθερων» στην ηγεσία της, εξέφρασε στο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram την πεποίθησή του ότι «δεν έχει νόημα να υπολογίζουμε στη λογική και την πολιτική βούληση του καθεστώτος του Κιέβου», ωστόσο «παραμένει ακόμη μια εύθραυστη ελπίδα στη λογική και το αίσθημα αυτοσυντήρησης των εχθρικών χωρών, που το ανέχονται».

«Κατανοούν ότι, εάν η απειλή για τη Ρωσία ξεπεράσει το τεθέν όριο ασφαλείας, θα χρειαστεί να απαντήσουμε, χωρίς να ζητήσουμε άδεια από κανέναν, χωρίς μακρές διαβουλεύσεις και αυτό δεν είναι σίγουρα μπλόφα», υποστήριξε ο κ. Μεντβιέντεφ, επαναλαμβάνοντας παρόμοια δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν εκείνος ανακοίνωσε με διάγγελμά του τη μερική επιστράτευση στη χώρα.

«Η Ρωσία δικαιούται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Στις εκ των προτέρων προσδιορισμένες περιπτώσεις. Υπό αυστηρή προσήλωση με τις Βάσεις της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής ανάσχεσης», έγραψε ο Ρώσος πολιτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια από τις πιο «σκληρές» από άποψη φρασεολογίας διατυπώσεις μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Κατά τον κ. Μεντβιέντεφ «η ρωσική πυρηνική απειλή» βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας «εκτοξεύοντας ατλαντικούς αφρούς από το στόμα, απαιτούν από τη Ρωσία να πάρει το χέρι από το πυρηνικό “κουμπί” της και όλοι μαζί ακούραστα μας απειλούν με “εφιαλτικές” συνέπειες, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο», σημειώνοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας είναι έτοιμη «αμέσως να αρχίσει ανταλλαγή πυρηνικών χτυπημάτων με τη χώρα μας».

Ο Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισε στους «πολιτικούς αντιπάλους» ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα προβλέπει ότι χρήση του πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία μπορεί να υπάρξει «εάν στη χώρα ή στους συμμάχους της πραγματοποιηθεί επίθεση με τη χρήση παρόμοιου είδους οπλισμού (σ.σ. όπλων μαζικής εξόντωσης), είτε εάν κατά την επίθεση με τη χρήση συμβατικών όπλων προκύπτει απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy