Μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης, εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης η αυριανή

Όπου δοκιμάζεται η ελευθερία, όπου τραυματίζεται η δημοκρατία, όπου πλήττεται η ελευθερία έκφρασης, δεινοπαθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και υποφέρουν οι δημοσιογράφοι αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΣΚ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και τονίζει ότι η αυριανή μέρα είναι ημέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης, εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – όπου ανήκει και η ΕΣΚ – αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες και γενικά στις δημοκρατικές λειτουργίες των κρατών όλου του κόσμου, αναφέρει η ΕΣΚ, προσθέτοντας ότι είναι ένας ρόλος αδιαμφισβήτητα νευραλγικός και νομοτελειακά καθοριστικός. Αφού, αυταπόδεικτα, τα ΜΜΕ συνιστούν πυλώνα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, κάθε ευνομούμενης πολιτείας.


“Από τα πάθη και τα δεινά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων σε κάθε άκρη της γης, μπορούμε να συμπεράνουμε και το επίπεδο της δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Δυστυχώς, σε Ασία, Αφρική, Αμερική και Ευρώπη είναι αρκετά και απτά τα παραδείγματα όπου η ελευθερία του Τύπου δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών της”, αναφέρει η ΕΣΚ και προσθέτει ότι στέκεται αλληλέγγυα και συμπαραστάτης στα τ/κ ΜΜΕ και στους συμπατριώτες μας Τ/κ δημοσιογράφους, “που επίσης αγωνίζονται για δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης, αλλά σε πασιφανώς δυσκολότερες και δυσχερέστερες συνθήκες από εμάς.”
“Οι Τ/κ συνάδελφοί μας μπορούν να διωχθούν – και αρκετοί διώκονται – ανά πάσα στιγμή, κάτω από αδιαφανείς και ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμες διαδικασίες”, αναφέρεται.

Επίσης αναφορά γίνεται και στους Τούρκους δημοσιογράφους που διώκονται και παρεμποδίζονται ποικιλοτρόπως από το στυγνό καθεστώς της χώρας τους, φυλακίζονται και τυγχάνουν βίαιων συμπεριφορών και θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ίδια τους τη ζωή.

“Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μια αέναη, διαχρονική στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, από το σύνολο των ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών”, καταλήγει η ΕΣΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.