Πριν από 48 χρόνια, στις 22 Απριλίου 1970, 22 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των 150 χρόνων βιομηχανικής ανάπτυξης. 48 χρόνια μετά η καθιερωμένη πλέον Μέρα της Γης είναι πλέον μια τεράστια παγκόσμια εκδήλωση κάθε χρόνο, από τις μεγαλύτερες μέρες δράσης στον κόσμο, με τη συμμετοχή πέραν του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών σε 192 χώρες.

Φέτος τα μηνύματα και οι δράσεις επικεντρώνονται στην κινητοποίηση του πλανήτη για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης μαζί με παγκόσμια ρύθμιση για τη διάθεση πλαστικών ειδών.

Το δίκτυο EDN – Earth Day Network- θα εκπαιδεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τους άλλους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση και τη διάθεση πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των ωκεανών μας, του νερού και της άγριας ζωής, καθώς και για το αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η αποσύνθεση των πλαστικών δημιουργεί σοβαρά παγκόσμια προβλήματα.

Μέρος των πλαστικών που χρησιμοποιούμε ανακυκλώνεται , ωστόσο πολύ μεγάλο μέρος καταλήγει σε σκυβαλότοπους μολύνοντας το υπέδαφος ή απλά απορρίπτεται και καταλήγει στους υδροφορείς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Chemistry & Biology“ το πλαστικό μπορεί να μείνει στο περιβάλλον για δύο χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερα. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια εντοπίστηκαν στα πλέον βαθύτερα στρώματα των ωκεανών. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 οι ωκεανοί και οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερα πλαστικά αντί ψάρια.
 
Πέραν της κινητοποίησης για το πλαστικό, διάφορες οργανώσεις ανά το κόσμο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και για τις κλιματικές αλλαγές, την μεγάλη απόρριψη και σπατάλη τροφίμων και την μόλυνση των υδάτων.