Μέρες ευθύνης, μέρες αγωνιστικής δράσης

Του Χαμπή Γενεθλίου*

Μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών μάς χωρίζουν λίγες μόνο μέρες. Αυτές τις μέρες θα δοκιμαστεί η πίστη και η αφοσίωση των Ακελιστών στην προώθηση και εφαρμογή των αποφάσεων και συγκεκριμένα την εφαρμογή της απόφασης της Κ.Ε. και της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για τη στήριξη της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτές τις λίγες μέρες θα μετρηθεί το μπόι του κάθε Ακελιστή κατά κύριο λόγο αλλά και του κάθε προοδευτικού και αριστερού ανθρώπου με την Ιστορία.

Καλούνται, λοιπόν, πρώτα οι Ακελιστές και στη συνέχεια ο κάθε αριστερός και προοδευτικός ψηφοφόρος, νέος ή ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα, να αποδείξουν αν είναι οι συνεχιστές των προοδευτικών ιδανικών που πρεσβεύει αλλά και αγωνίζεται για 90 και πλέον χρόνια το ΑΚΕΛ και το προοδευτικό κίνημα της Κύπρου.

Σ’ αυτές τις λίγες μέρες δεν υπάρχει για κανέναν περιθώριο ή δικαιολογία για ολιγωρία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε για παράπονα ούτε για διαφορές. Ο χρόνος κυλά και η ιστορία καταγράφει τη στάση του καθενός από εμάς.

Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν εν πολλοίς και την τύχη της Κύπρου και το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Θα εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας ένας άνθρωπος που θα έχει στην έγνοια του τη σωτηρία της Κύπρου και την ευημερία του λαού, ή θα εκλεγεί κάποιος που θα συνεχίσει τις παλινδρομήσεις για το Κυπριακό και θα φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων το κόστος της αδηφαγίας του Κεφαλαίου;

To διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει για κανένα καμιά ολιγωρία. Ούτε και υπάρχει δικαιολογία για κανένα.  Ούτε και για όσους έχουν παράπονο από κάποια απόφαση, που μπορεί ακόμα να είναι και δικαιολογημένο. Τώρα είναι ώρα της μάχης. Της μάχης που θα καθορίσει εν πολλοίς και τη συνέχιση της προώθησης λύσης του Κυπριακού στη σωστή βάση αρχών λύσης, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη μας σαν λαός και δεν επιτρέπεται σε κανένα η ολιγωρία και η μεμψιμοιρία.

Σ’ αυτή την εκλογική μάχη μετράει ο καθένας μας πόση πίστη έχει στις αξίες της αρχής του Κόμματος και στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές καθορίστηκαν από επανειλημμένα συνέδρια. Αναμετράται ο καθένας μας με την ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης με επικεφαλής τους Ακελιστές. Μιας ιστορίας που άλλαξε τη ζωή των εργατών, της αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών και όλων των εργαζομένων. Όποιος νομίζει ότι η εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν τον αφορά ή ότι όποιος και να εκλεγεί το ίδιο πράγμα είναι, αυτός προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία και στον εαυτό του και στον τόπο και στην Κύπρο.

Αυτές λοιπόν τις λίγες μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές ας τις μετατρέψουμε σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση. Ας τις μετατρέψουμε σε μια παγκύπρια σταυροφορία για να πλησιάσουμε τον κάθε ψηφοφόρο και να τον πείσουμε να πάει στις κάλπες να ψηφίσει και με την ψήφο του να δώσει ο καθένας τη δική του μάχη για να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών. Για να αναδείξουμε στην προεδρία της Δημοκρατίας τον Σταύρο Μαλά.

Για να δώσουμε την ελπίδα στους νέους και στην Κύπρο ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες. Ας δώσουμε ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό γι’ αυτό τον ωραίο αγώνα. Αξίζει τον κόπο. Αξίζει στο λαό μας. Αξίζει στην Κύπρο.

Ταιριάζει εδώ να αναφέρω δύο στροφές του στίχου του τραγουδιού που τραγουδούσαν οι χορωδίες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των δημοτικών εκλογών της δεκαετίας του 1940 στη Λεμεσό.

«Εμπρός και πάλι στον αγώνα ενωμένοι νέοι και γέροι,

γυναίκες και παιδιά

Φτωχοί εργάτες, επιστήμονες, μεσαίοι για το ψωμί και

για τη λευτεριά.

Η νίκη πάλι θα είναι δική μας, για μας αξία δεν έχει ο ππαράς

Κι απ’ το κακό τους θα σκάσουν οι εχθροί μας σαν δουν τη

δύναμη της εργατιάς.

Στο σύνθημά μας όλοι αδελφωμένοι για το ψωμί και για τη

λευτεριά

Δείξε τη δύναμή σου ανδρωμένη εργατιά, εργατιά, εργατιά».

* Βετεράνος ΑΚΕΛ

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.