Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

B Book Fest

Εύα Μαθουδιάκη, Μέρες της Κηφισιάς (ή, αλλιώς, “τόπος εν’ ο άνθρωπος”)

Ιστορώντας τον μύθο της στο μυθιστόρημά της  Μέρες Κηφισιάς, η Μαθιουδάκη κερδίζει το στοίχημα της τέχνης του λόγου. Εδώ – σ’ ένα ακόμα βιβλίο που πραγματεύεται τις έννοιες του χρόνου και του τόπου-  η έμφαση δίνεται στο πώς και όχι στο τι. Η μορφή δηλαδή είναι το κύριο ζητούμενο και δευτερευόντως το περιεχόμενο.

Η ανάμνηση του τόπου πάντα δίνει ιστορίες. Όχι κατ’ ανάγκη σπάνιες και εντυπωσιακές. Και, αν, σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή σοφία “τόπος εν’ ο άνθρωπος”, τον άνθρωπο και τις διαχρονικές του αξίες αναζητά η συγγραφέας. Με κύριο εργαλείο της το ήθος του λόγου. Πάντα, βέβαια, και σε απόλυτη αρμονία με το περιεχόμενο, με εξαιρετικό ενδιαφέρον κι αυτό, με “ανάγλυφους” χαρακτήρες και σωστά οργανωμένη πλοκή.

Χαμηλόφωνα και με περισσή ευαισθησία για τον τόπο και τον άνθρωπο, η συγγραφέας αφήνει στον αναγνώστη τη γλυκιά γεύση της αισθητικής ικανοποίησης.

Αυτό δηλαδή που προσφέρει ένα πετυχεμένο ανάγνωσμα.

Εντέλει, ο λόγος της συνάδει με τους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού “να’ μουν βρύση, να’ μουν στέρνα, να’ μουν γάργαρο νερό”.

Κώστας Λυμπουρής

  • Nicosia Book Fest
  • Λογοτεχνική σκηνή, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 18:00
  • Μέρες της Κηφισιάς της Εύας Μαθιουδάκη, (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2021). Ο Κώστας Λυμπουρής παρουσιάζει το βιβλίο και συνομιλεί με τη συγγραφέα.

 

177447422 2887579888226490 3054592335804390566 N

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy