Μερίδιο από το βιοαέριο διεκδικεί ο Δήμος Ύψωνα

  • Ο σκουπιδότοπος βρίσκεται στην επικράτειά του
  • Το Βατί θα παράγει πλέον «θησαυρό»

 

Την περασμένη Πέμπτη μπήκε οριστικά λουκέτο στον σκουπιδότοπο του Βατί, που για πολλές δεκαετίες συγκέντρωνε όλα τα οικιακά, βιομηχανικά και άλλα απόβλητα όχι μόνο της πόλης αλλά και των 100 και πλέον κοινοτήτων της επαρχίας, γεγονός που καθιστούσε την περιοχή μια από τις πλέον βεβαρημένες.

Οι αρνητικές συνέπειες από την τεράστια ρύπανση και τη γενικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούσε το Βατί, εκτός από τις συχνές πυρκαγιές που προκαλούνταν λόγω της καύσης των σκουπιδιών και όλων των άλλων αρνητικών συνεπειών, δημιουργούσε και σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης στον υδατοφράκτη Πολεμιδιών (που βρίσκεται νότια του σκυβαλότοπου), κάτι για το οποίο είχε εκδώσει πολλές σχετικές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Έκλεισε λοιπόν το Βατί, κανένα πλέον απόβλητο δεν θα επιτρέπεται να αφήνεται στην περιοχή κι αυτό οφείλεται στο ότι από την 1η Μαρτίου, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Πεντάκωμο, όπου θα καταλήγουν και θα τυγχάνουν διαλογής και κατάλληλης διαχείρισης τα απόβλητα όλης της επαρχίας Λεμεσού.

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει  έχει να κάνει με τη διαχείριση και την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης που καλύπτει ο σκυβαλότοπος. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε από τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο Βατί να παράγεται βιοαέριο.

Στο Βατί, όμως, ισχύει κάτι παράδοξο, αφού γεωγραφικά βρίσκεται στην επικράτεια του Δήμου Ύψωνα αλλά όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε ως σκουπιδότοπος, τη δικαιοδοσία και διαχείρισή του την είχε ο Δήμος Λεμεσού. Τώρα, με το κλείσιμό του τη δικαιοδοσία της περιοχής θα την έχει η μονάδα ΟΕΔΑ, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, αναφέροντας ότι ο δήμος του έχει ζητήσει να έχει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία της Μονάδας Βιοαερίου.

«Για 35-40 χρόνια ο Ύψωνας επιβαρυνόταν από τη λειτουργία του Βατί αλλά και των παράνομων σκουπιδότοπων γύρω από την περιοχή που τους δημιουργούσαν εκείνοι που δεν ήθελαν να πληρώσουν τα τέλη για χρήση του νόμιμου σκουπιδότοπου», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι «το Συμβούλιο του ΟΕΔΑ έχει δει θετικά το αίτημα μας και βρισκόμαστε στο στάδιο της συζήτησης για το επίπεδο των οικονομικών ωφελημάτων που θα έχει ο Δήμος Ύψωνα».

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τη δημιουργία τη Μονάδας Βιοαερίου, ο δήμαρχος Ύψωνα μάς εξήγησε ότι το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι η αποκατάσταση της περιοχής από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το ΤΑΥ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ετοιμασίας εγγράφων προσφοράς και υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του Βατί.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργίου, «ουσιαστικά δεν θα καθαρίσει η περιοχή, αλλά θα τοποθετηθούν ειδικές μεμβράνες πάνω από την υφιστάμενη κατάσταση, θα γίνουν οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και κάποιες διατρήσεις, ώστε να κατεβούν σωλήνες στο βάθος που χρειάζεται για να είναι δυνατή η άντληση βιοαερίου από τη διάσπαση των οργανικών αποβλήτων».

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ο ΟΕΔΑ θα προχωρήσει στην προσφοροδότηση της δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Βιοαερίου. Ένα έργο που μέσα από τα σκουπίδια θα δώσει ζωή στην περιοχή και ένα σημαντικό έσοδο για τον ΟΕΔΑ. Η εκτίμηση που εκφράζει ο Δήμαρχος Ύψωνα είναι ότι «αυτό το οικονομικό όφελος θα  πρέπει να επιστραφεί στους δημότες με τη μορφή της μείωσης των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν για τη λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων».

Βατί 1

 

Θα ανακυκλωθούν τα κατάλοιπα του καρναβαλιού

Μια πρωτοβουλία της  Οργάνωσης Φίλοι της Γης

 

Κάθε χρόνο, στη διάρκεια των μεγάλων καρναβαλίστικων εκδηλώσεων της Λεμεσού, μεγάλες ποσότητες τενεκεδένιων και γυάλινων συσκευασιών, χαρτιού σε διάφορες μορφές αλλά και πολλά άλλα είδη ανακυκλώσιμων υλικών, καλύπτουν τους δρόμους της πόλης και ιδιαίτερα την κεντρική λεωφόρο Μακαρίου όπου γίνεται η τελική μεγάλη παρέλαση.

Οι Φίλοι της Γης Κύπρου, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως να εμπλέξουν σε αυτή τη διαδικασία όσο περισσότερο κόσμο, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για μια διαφορετική συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού της Λεμεσού την ερχόμενη Κυριακή. Ειδικότερα, με σύνθημα «να προστατεύσουμε το περιβάλλον από επικίνδυνες ουσίες, να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων και να συμβάλουμε στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας», έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση συλλογής για σκοπούς ανακύκλωσης του μεγάλου όγκου υλικών που θα αφήσει πίσω του το καρναβάλι.

Συγκεκριμένα, οι Φίλοι της Γης θα ακολουθήσουν το τελευταίο άρμα της παρέλασης μαζεύοντας όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η συνάντηση των συμμετεχόντων σε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία θα γίνει στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου στις 3 το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που, όπως υπολογίζεται, θα ξεκινήσει το τελευταίο άρμα του καρναβαλιού.

Όλοι όσοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Οργάνωσης και θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δραστηριότητα καλούνται να έχουν μαζί τους επαναγεμιζόμενο μπουκάλι με το ποτό της επιλογής τους, γάντια κηπουρικής, καρναβαλίστικη αμφίεση ή αξεσουάρ και πάνω απ’ όλα καλή διάθεση. Για καλύτερο συντονισμό, ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να απευθυνθεί με μήνυμα στο 99464463 (Χρήστος).

Η όλη επιχείρηση, που αναμένεται να διαρκέσει τρεις περίπου ώρες, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος θα παραχωρήσει φορτηγό για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την Green Dot Cyprus, η οποία θα τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης PMD και γυαλιού στην αφετηρία και το τέρμα της παρέλασης και θα παραλάβει τις ποσότητες που θα μαζευτούν.

Με την ολοκλήρωση της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί φαγητό και ποτό και θα μεταφερθούν πίσω στον Εναέριο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.