Μέριμνα της ΠΕΟ και η προσιτή στέγαση των φοιτητών

Στις 4 Ιουλίου παραδίδεται το κτίριο με 18 διαμερίσματα που θα διατεθούν με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε 28 νέους που φοιτούν στο ΤΕΠΑΚ και άλλα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Λεμεσό.

 

Στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, ολοκληρώθηκαν και παραδίδονται σε λίγες μέρες στους δικαιούχους τα φοιτητικά διαμερίσματα της ΠΕΟ στη Λεμεσό, που αποτελούν μια κοινωνική προσφορά της Οργάνωσης προς τους εργαζόμενους – μέλη της.


Τα φοιτητικά διαμερίσματα θα παραχωρηθούν με χαμηλό ενοίκιο σε φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 που φοιτούν στο ΤΕΠΑΚ και άλλα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που εδρεύουν στη Λεμεσό, των οποίων ο γονέας, ή οι γονείς, ή οι ίδιοι είναι μέλη του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ.

Η ανέγερση της πολυκατοικίας με τα φοιτητικά διαμερίσματα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια με την αξιοποίηση χώρου που ανήκει στην ΠΕΟ και βρίσκεται δίπλα από το οίκημα της Οργάνωσης στο κέντρο της Λεμεσού. Παρά τα εμπόδια που προέκυψαν με την πανδημία, έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, έτσι ώστε να γίνει έγκαιρα η παράδοση του κτιρίου που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα με την παράδοση του έργου, θα αρχίσει και η διαδικασία επιλογής και κατανομής των δωματίων στους δικαιούχους φοιτητές με βάση συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που τίθενται αλλά και τη μοριοδότηση. Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα μπορούν να παραλάβουν το διαμέρισμά τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Στο κτίριο θα μπορούν να στεγαστούν 28 φοιτητές σε 18 διαμερίσματα. Από αυτά, τα 12 είναι μονάρια, τα 2 είναι των δύο υπνοδωματίων (τα οποία έχουν δικό τους ανεξάρτητο μπάνιο – τουαλέτα με κοινή κουζίνα και σαλόνι) και τα 4 είναι των τριών υπνοδωματίων (τα οποία έχουν δικό τους ανεξάρτητο μπάνιο – τουαλέτα με κοινή κουζίνα και σαλόνι). Όλα τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα.

Για κάθε ενδιαφερόμενο θα ακολουθηθούν αυστηρά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Για υφιστάμενους φοιτητές, αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 30 Ιουνίου και για νέους φοιτητές μέχρι 10 Αυγούστου. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 25443000 ή στο σύνδεσμο peo.org.cy


Εκφράζοντας τη δικαιολογημένη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι «στόχος μας είναι να συνδέσουμε αυτές τις φοιτητικές εστίες με το Ταμείο Ευημερίας της ΠΕΟ, για να υπάρχει και από εκεί κάποια επιχορήγηση, ώστε να είναι δυνατό να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο τα ενοίκια», επισημαίνοντας ότι «αυτό ήταν ένα όνειρό μας που υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια και τώρα που υλοποιείται δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί».

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου τονίζει επίσης το γεγονός ότι από το 1957 υπήρχαν τα Επαρχιακά Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα Επαρχιακά Ιατρεία, τα οποία πρόσφεραν υπηρεσίες όλες αυτές τις δεκαετίες καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των εργαζομένων. «Ήταν ένα αποκούμπι για τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όμως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αυτό το ωφέλημα χάθηκε, οπότε προβληματιστήκαμε και συζητούσαμε αναζητώντας τρόπους να αντικατασταθεί αυτή η παροχή με κάτι άλλο…» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο έργο των φοιτητικών εστιών, σημειώνει ότι μια από τις αποφάσεις που λήφθηκαν -και αφού υπήρχε η γη και συγκεκριμένα ο μεγάλος χώρος στάθμευσης δίπλα από το οίκημα της ΠΕΟ- «δεδομένου και του ότι τα ενοίκια έγιναν απρόσιτα, ιδιαίτερα για τους φοιτητές, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτόν το χώρο και να δημιουργήσουμε φοιτητικές εστίες με πολύ χαμηλό και προσιτό ενοίκιο για να βοηθήσουμε αρκετές οικογένειες».


Αξίζει να αναφερθεί ότι οι στόχοι της ΠΕΟ Λεμεσού δεν περιορίζονται μόνο στην ουσιαστική στήριξη των φοιτητών, αλλά επεκτείνονται και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Όλους εκείνους που πρόσφεραν τα νιάτα και τα παραγωγικά χρόνια τους στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ένα άλλο όνειρο, που δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτό το στάδιο, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί, αφορά τους ηλικιωμένους και ειδικότερα τους λαϊκούς αγωνιστές. «Πρόκειται για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αποκατάστασης, το οποίο δεν θα είναι απλώς ένα γηροκομείο, αλλά θα προσφέρει κάτι περισσότερο σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έδωσαν τον ιδρώτα και τη ζωή τους στην ΠΕΟ και ευρύτερα στο Λαϊκό Κίνημα του τόπου μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.