Μέσα στο Δεκέμβρη τα εμβόλια στην Κύπρο «αν όλα πάνε καλά»

Γίνεται αγώνας δρόμου για να εξασφαλισθεί ταυτόχρονη και δίκαιη παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναλογικά του πληθυσμού της κάθε χώρας στην Ευρώπη ανέφερε το μέλος στη Συμβουλευτικής Επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό Ζωή Δωροθέα Πανά.

simvouleftiki epitropi 7 scaled

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ για την προμήθεια αι διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ήδη, πρόσθεσε, δυο εταιρείες και συγκεκριμένα οι εταιρείες ASTRAZENECA και BIONTECH/PFIZER έχουν δεσμευτεί ότι περί τα μέσα ή τέλη Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμες στο να διανείμουν τις πρώτες ποσότητες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ, αν όλα πάνε καλά και λάβουν αδειοδότηση από τους αρμόδιους οργανισμούς. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την Κύπρο, τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα όταν αυτά λάβουν το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

simvouleftiki epitropi 6 scaled

Η κ. Πανά εξήγησε δε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραγγελίας ποσοτήτων από 3 εταιρείες και εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η παραγγελία ποσοτήτων από άλλες δυο εταιρείες. Τόνισε επίσης ότι για τον εμβολιασμό απαιτούνται δυο δόσεις, με εξαίρεση μια εταιρεία που χρειάζεται μόνο μια δόση.

simvouleftiki epitropi 3 scaled

Η κα Πανά είπε ακόμη ότι προτεραιότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κατά σειρά οι Επαγγελματίες Υγείας, oi ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID19 που είναι άτομα άνω των 65, με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, με χρόνια νεφρική νόσος, με καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας), με νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή. Επίσης προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής όπως στρατιωτικοί, οδηγοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε οίκους ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, σε κλειστές δομές και στην αλυσίδα τροφίμων.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες που θα γίνει ο εμβολιασμός αλλά μάλλον θα είναι σε δεύτερη φάση. Επίσης είπε ότι θα αυξάνονται οι δόσεις των εμβολίων ανά τετράμηνο ή τρίμηνο και συνεπώς θα εμβολιάζεται μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Η κ. Πανά σημείωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί περίπου ποσοστό 60% του πληθυσμού, χωρίς να είναι υποχρεωτικός. Επίσης είπε ότι γίνονται όλες οι διευθετήσεις και ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός για την διανομή των εμβολίων στους πολίτες. ο εμβολιασμός είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων και επιδημιών.

simvouleftiki epitropi 1 scaled

Το μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας Γεώργιος Νικολόπουλος είπε ότι βλέπουμε φως στο τούνελ προσθέτοντας ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια ως χώρα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιούτης χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς περί τροποποίησης του DNA ενός ατόμου από τον εμβολιασμό. Πρόσθεσε ότι γενικό από τον εμβολιασμό πρακτικά μπορεί να εμφανίζονται παρενέργειες τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες.

Τσιούτης: Μεγάλη εφεδρεία στο σύστημα υγείας της Κύπρου

Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχει μεγάλη εφεδρεία στο σύστημα υγείας για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς με κορωνοϊό ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης. Τόνισε ότι δεν έφτασε το σύστημα υγείας στην Κύπρο σε κορεσμό για να πρέπει να επιβληθεί καθολικό lockdown εκ νέου όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ και η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχει τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό.
Επίσης ο κ. Τσιούτης σχολίασε και το γεγονός του συνωστισμού που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κλειστούς χώρους όπως εκκλησίες και καταστήματα. Σημείωσε ότι δεν θέλουν να βλέπουν αυτά τα φαινόμενα τονίζοντας ότι καθένας μας πρέπει να καταλάβει τις ευθύνες του και να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνα για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Παράλληλα είπε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα άρχισαν να έχουν αποτελεσματικότητα αλλά τόνισε ότι δεν φύγαμε από τον κίνδυνο και τα κρίσιμα κόκκινα σημεία. Επίσης ανέφερε ότι μέτρα θα υπάρχουν και κατά την περίοδο των γιορτών αλλά και μετά τον εμβολιασμό μέχρι να αναχαιτιστεί σε σημαντικό βαθμό και αποτελεσματικά ο κορωνοϊός.

simvouleftiki epitropi 2 scaled

8 στις 10 περιπτώσεις κρουσμάτων είναι εγχώριες λοιμώξεις

Από την πλευρά του το μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό Γεώργιος Νικολόπουλος, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, είπε ότι 8 στις 10 περιπτώσεις κρουσμάτων είναι εγχώριες λοιμώξεις. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται σε μέσους όρους κρουσμάτων που είναι τα 200-250 ημερησίως.
Επίσης είπε ότι παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων σε Πάφο και Λεμεσό, ενώ αυξητική τάση καταγράφουν πρώτα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και ακολουθούν οι επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Ο κ. Νικολόπουλος διευκρίνισε ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων στα rapid test, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά και λίγες μέρες προκειμένου να αποδώσουν τα νέα έκτακτα μέτρα. Είπε ακόμα ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται ημερησίως 9 με 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια λέγοντας ότι δεν υπάρχει τάση ύφεσης στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 100 επί καθημερινής βάσεως στα δημόσια νοσοκομεία. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είπε ότι είμαστε στην κορυφή και σε χειρότερη κατάσταση από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy