Για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε το νομοσχέδιο για τα λόμπι, αφού αντί να ρυθμίσει τη λειτουργία των ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος όπως εισηγήθηκε η Greco, δημιουργεί επαγγελματίες λομπίστες με υπερεξουσίες σ’ όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων από το Προεδρικό και τη Βουλή μέχρι τους δήμους.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ωστόσο αποσύρθηκε άρον άρον αφού διαπιστώθηκαν σοβαρά προβληματικά σημεία. Μάλιστα οι αρμόδιοι φορείς και τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο απέχει κατά πολύ από τη σύσταση της Greco, αφού αντί να ρυθμίσει τα λόμπι δημιουργεί επαγγελματίες λομπίστες με υπερεξουσίες.

Όπως διαπιστώθηκε, το νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων ότι για να κλείσει ένας πολίτης ραντεβού με κάποιον αξιωματούχο (π.χ. βουλευτή), είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει αίτηση, να προσκομίσει πιστοποιητικό καθαρού ποινικού μητρώου και να ακολουθήσει τις διαδικασίες για την εγγραφή του στο μητρώο των λόμπι. Εναλλακτικά, ο μόνος τρόπος για να μεταφέρει τα όσα θέλει να πει στον αξιωματούχο είναι να προσλάβει επαγγελματία λομπίστα από το μητρώο. Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δίνει εξουσίες στους λομπίστες, αφού τους δίνει το δικαίωμα να ζητούν ραντεβού αλλά και έγγραφα από τους αξιωματούχους, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν.

Σημειώνεται ότι η συγγραφή του νομοσχεδίου ξεκίνησε μετά από σχετική σύσταση της Greco, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, με τον τρόπο που γράφτηκε το νομοσχέδιο ενδέχεται να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες λόμπι, οι οποίες θα προωθούν τα συμφέροντα όσων θα μπορούν να πληρώσουν για να τους προσλάβουν.

Επίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η νοητή ηθική διαχωριστική γραμμή της κοινωνικής διεκδίκησης και της «επιχειρηματικής» διεκδίκησης. Υπέδειξε επίσης ότι είναι διαφορετικό ένας ιδιοκτήτης πολυκαταστήματος να ζητά συνάντηση με βουλευτή προκειμένου να τον πείσει να ψηφίσει υπέρ της εικοσιτετράωρης λειτουργίας των καταστημάτων και διαφορετικό να ζητά συνάντηση μια εργαζόμενη μητέρα η οποία επιθυμεί να βρίσκεται με τα παιδιά της την Κυριακή. Επεσήμανε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να πάσχει συνταγματικά, αφού άπτεται ζητημάτων τόσο πολιτικής δράσης όσο και πολιτικής διεκδίκησης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, από τις 28 χώρες της ΕΕ μόνο οκτώ έχουν νομοθετικό πλαίσιο για τα λόμπι, ενώ άλλες τέσσερις έχουν εθελοντικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών οι οποίες διαθέτουν νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρθηκε το κυπριακό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε στη βάση του αντίστοιχου της Σλοβενίας το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα για τα λόμπι, αλλά δεν κατάφερε να πατάξει τη διαφθορά αφού η Σλοβενία βρίσκεται μόλις μία θέση πιο πάνω από την Κύπρο στη σχετική κατάταξη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου