Μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων επιμένουν οι ΗΠΑ να στρέψουν την Κύπρο κατά της Ρωσίας

Επιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να στρέψουν την Κύπρο κατά της Ρωσίας, μέσω της μερικής άρσης του εμπάργκο για πώληση μη θανατηφόρων συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, χαρακτήρισε την απόφαση ως πολύ σημαντική στην ενίσχυση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξεκαθαρίζεται ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον αφορά την άρση του εμπάργκο για πώληση μη θανατηφόρων όπλων και άλλων συστημάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει ισχύ για ένα χρόνο.

Η κα Γκάρμπερ σημείωσε ότι η νομοθεσία που επέτρεψε την μερική άρση του εμπάργκο, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειες της για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να απαγορεύσει σε Ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται και να ανεφοδιάζονται στα Κυπριακά Λιμάνια.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό συνδέεται με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Μόσχα στην Ανατολική Μεσόγειο και έφερε ως παράδειγμα το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία. Επί του θέματος, είπε, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στην ίδια και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η απόφαση για τη μερική άρση του εμπάργκο δεν σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά αναδεικνύει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας, ήταν το σχόλιο της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στις αντιδράσεις της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η κα Γκάρμπερ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος της χώρας της

 

Να δώσει εξηγήσεις αν αποδέχεται τις παροτρύνσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για απαγόρευση ελλιμενισμού Ρωσικών πολεμικών πλοίων στα Κυπριακά λιμάνια καλεί την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει αν αποδέχεται ή αν συμμορφώνεται ρητά ή σιωπηρά με τις αμερικανικές αξιώσεις.
Σημείωσε ότι το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν πατά στη γη, αφού η καλλιέργεια εντυπώσεων ότι η στρατιωτικοποίηση θα βοηθήσει τον αγώνα της Κύπρου είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και άλλα κράτη, μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν στηρίξει την Κύπρο σε κρίσιμες στιγμές.
Υπέδειξε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνουν ότι δεν επιθυμούν θεμελιώδη αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας δηλαδή τη σημασία που αποδίδουν στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση, κατέληξε πρέπει να αφήσει κατά μέρος τα θεάματα και να επικεντρωθεί στον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης, με λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.