Μέσω της ΕΤΕπ αποφεύγουν τον «μπελά» της Βουλής«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…» αναφώνησε ο Κ. Πετρίδης

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα… Κι όμως, αυτό αναφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο χθεσινής διάσκεψης Τύπου γιατί χάθηκαν δύο μήνες για να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία απευθείας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, όπως από την αρχή ζητούσε η αντιπολίτευση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να χαθεί και άλλος χρόνος αν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει στη Βουλή τον έλεγχο που απαιτεί να έχει για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη κατανομή των επιδοτήσεων. Χθες πάντως ο κ. Πετρίδης ερωτηθείς επανειλημμένα δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής, αλλά επανέλαβε το μότο της κυβέρνησης για «σύμπνοια» και συναίνεση που χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία. «Πιστώσεις για επιχορηγήσεις υπάρχουν. Αν θέλουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό να το κάνουμε», ανέφερε. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα στην οποία θα δώσει εξηγήσεις για το πακέτο των 13 μέτρων που εξαγγέλθηκε ως «σχέδιο Β’» και μετά την απόσυρση του ν/δίου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Ο κ. Πετρίδης επανέλαβε χθες ένα-ένα τα 13 μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης. Το «μεγάλο κόλπο» ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος από τη Βουλή είναι η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η χορήγηση των δανείων από την ΕΤΕπ προς τις ΜμΕ.

Η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από τα τρία πρώτα βασικά μέτρα (Συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, Σχέδιο Παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και Ρευστότητα ύψους μέχρι 800 εκ. για χρηματοδότηση ΜμΕ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου), χρησιμοποιεί ως εργαλείο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ρευστότητας, αλλά συγχρόνως και ν’ αποφύγει τον όποιο έλεγχο από τη Βουλή.

Για παράδειγμα ένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκε χθες και δοκιμάστηκε με επιτυχία και στο παρελθόν, όπως παραδέχθηκε ο κ. Πετρίδης, είναι το εξής: Η κυβερνητική εγγύηση για τη χορήγηση μακράς διάρκειας δανείων (μέχρι 12 χρόνια) σε κυπριακές επιχειρήσεις με μέχρι 3.000 εργαζομένους, δίνεται προς την ΕΤΕπ, η οποία με τη σειρά της υπογράφει συμφωνίες με τις τράπεζες που μετέχουν στο Σχέδιο. Αυτές οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο σχέδιο αυτό θα μπορούν επιπρόσθετα να επιδοτηθούν και από άλλο μέτρο -το «Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου». Το περίεργο είναι ότι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα των απολύσεων μέχρι και 2% του προσωπικού!

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το κόστος από την επιδότηση επιτοκίου υπολογίζεται να φθάσει στα €200 εκ. σε βάθος 4ετίας σε σύγκριση με €250 εκ. σε βάθος 6ετίας που θα ήταν το κόστος με βάση το ν/διο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση διαφοροποίησε επίσης το μέτρο της παραχώρησης εφάπαξ χορηγίας (τσεκούθκια) σε μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνοντας σ’ αυτό και την κατηγορία της επιχείρησης με 10-50 άτομα προσωπικό (και χορηγία €6.000) με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπολογίζονται να επιδοτηθούν (για λειτουργικά έξοδα, ενοίκιο κ.ο.κ.) από 36.000 στις 40.000. Πλην όμως το προϋπολογισθέν ποσό χορηγίας παραμένει στα 100 εκ. ευρώ.

Νίκη Κουλέρμου