Μετ’ εμποδίων ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές

Προχωρούν τα κόμματα, παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό


Αν και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό εμποδίζουν να εξελιχθούν οι διαδικασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων με βάση των προγραμματισμό των κομμάτων, οι κομματικές παρατάξεις κατορθώνουν σε μεγάλο βαθμό να «στήσουν» τα ψηφοδέλτιά τους και να αναπροσαρμόζουν τις ημερομηνίες εξαγγελίας των υποψηφιοτήτων. Όλα τα κόμματα προσανατολίζονται να παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτιά τους στις αρχές του 2021, με εξαίρεση το Κίνημα Αλληλεγγύη που θα τα παρουσιάσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Το αξιοσημείωτο είναι πως όλα τα κόμματα στοχεύουν στην παρουσίαση ανανεωμένων ψηφοδελτίων με διεύρυνσή τους σε κοινωνικές ομάδες.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι κάποια από τα μικρότερα κόμματα και πολιτικά σχήματα θα κατέλθουν στις εκλογές με το σχηματισμό συμμαχιών.

 

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ έχει καταρτίσει περίπου το 80% των ψηφοδελτίων του σε όλες τις επαρχίες και σε αυτά περιλαμβάνονται όπως πάντα τόσο κομματικά στελέχη όσο και αριστίνδην.

Θέση στη νέα Βουλή θα διεκδικήσουν σχεδόν όλοι οι υφιστάμενοι βουλευτές, πλην των Κώστα Κωνσταντίνου της Πάφου, του Ζαχαρία Ζαχαρίου της Λάρνακας και του Γ. Γεωργίου της Αμμοχώστου. Εκκρεμούν επίσης απαντήσεις από αριστίνδην, όπως του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρη Λαμπριανίδη και του παρουσιαστή Τάσου Τρύφωνος.

Στην επαρχία Λευκωσίας θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο τέως Υπουργός Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης. Επίσης θα διεκδικήσουν ο Χρίστος Πάλλης, ο Μάριος Πελεκάνος και ο Δήμος Γεωργιάδης. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα του Φίλιου Φυλακτού, τέως προέδρου της ΠΟΕΔ, του δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ καθώς επίσης και της Μίνας Σαμψών και Αντρέα Πενταρά. Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος αναμένεται να βρεθεί και ο Στέλιος Κυθραιώτης ως αριστίνδην. Σκέψεις για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο γίνονται και από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου.

Σημειώνεται ότι δεν θα διεκδικήσει έδρα ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος διεκδίκησε στις προηγούμενες βουλευτικές και είχε επιδείξει αρχικά ενδιαφέρον για συμμετοχή και στα ψηφοδέλτια του 2021.

Στις άλλες επαρχίες θα βρίσκονται για τη Λεμεσό τα ονόματα της νομικού Φωτεινής Τσιρίδου και του αντιδημάρχου Λεμεσού Νίκου Σύκα, αλλά και του προέδρου του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Στην Πάφο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος.

Στη Λάρνακα, εκτός από την Αννίτα Δημητρίου έδρα θα διεκδικήσουν οι Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Μάκης Γεωργίου, Άννα Κοσμά, Ανδρέας Ταουξής και Παντελής Ποιητής.

Στην επαρχία Αμμοχώστου δεν θα επαναδιεκδικήσει ο νυν βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, αλλά θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων ο γιος του, Νίκος Γεωργίου.

Στην επαρχία Κερύνειας, εκτός από τους νυν βουλευτές αναμένεται ότι θα διεκδικήσει και ο πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργιάδη.

 

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα ξεκινήσει τη διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων του στις 2 Δεκεμβρίου με συνεδρία της Κ.Ε., η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη και καθορισμό των γενικών κατευθύνσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Αμέσως μετά θα συσταθούν τα εκλογικά επιτελεία σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, αν οι συνθήκες λόγω κορονοϊού το επιτρέψουν, θα γίνουν οι τοπικές συνελεύσεις των μελών του κόμματος για την υπόδειξη υποψηφίων. Θα ακολουθήσουν οι επαρχιακές συνδιασκέψεις, οι οποίες θα εγκρίνουν τα ψηφοδέλτια μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και στις 13 Φεβρουαρίου θα συνέλθει εκ νέου η Κ.Ε. για την επικύρωση των ψηφοδελτίων.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, επιδίωξη του ΑΚΕΛ είναι να περιλαμβάνουν νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, τόσο από τον κομματικό χώρο όσο και ευρύτερα από το χώρο των Νέων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα ονόματα, όμως πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επαναδιεκδίκηση από τους νυν βουλευτές, πλην των Ανδρέα Φακοντή και Σκεύης Κουμουμά που δεν θα διεκδικήσουν επειδή συμπληρώνουν τρεις θητείες, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΑΚΕΛ. Επίσης δεν θα επαναδιεκδικήσει ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

 

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του σε όλες τις επαρχίες και είναι έτοιμο να τα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Όπως μας λέχθηκε, το ενδιαφέρον ήταν αθρόο και χρειάστηκε να ζητηθεί από ενδιαφερόμενους να αποσύρουν.

Και στο ΔΗΚΟ θα επαναδιεκδικήσουν οι υφιστάμενοι βουλευτές. Στη Λευκωσία ανάμεσα στα ονόματα που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι είναι κι αυτά των Μιχάλη Δαμιανού και Χρύση Παντελίδη. Στη Λευκωσία υπάρχει πιθανότητα να περιληφθεί και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Κατερίνα Χριστοφίδου.

Στη Λεμεσό, εκτός από τους Π. Λεωνίδου και Π. Μυλωνά υποψήφιοι θα κατέλθουν οι Μάριος Ορφανός, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, Γρηγόρης Χριστοδουλίδης.

Στην Αμμόχωστο θα κατέλθουν μεταξύ άλλων οι Χρίστος Σενέκης και Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας.

Στη Λάρνακα ο μόνος που επαναδιεκδικεί είναι ο Χρ. Ορφανίδης, ενώ νέοι υποψήφιοι είναι οι Πέτρος Ζαρούνας, ο Θεόδωρος Μανιταράς, ο Ιάσωνας Ιασωνίδης και ο Νικόλας Διομήδους.

Στην Κερύνεια υποψήφιοι θα είναι ο Γιώργος Σολωμού, ο Μάκης Τσουλούπας και ο Κυριάκος Χατζηφιλίππου.

Στην Πάφο επαναδιεκδικεί ο νυν βουλευτής Χαρ. Πιττοκοπίτης, ο Χρύσανθος Σαββίδης και ο Γιαννάκης Παπαζαχαρία, ενώ κενή παραμένει στο παρόν στάδιο η τέταρτη θέση.

 

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, σε συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών έκλεισε τα ψηφοδέλτια της Πάφου, της Λάρνακας και της Κερύνειας και θα τα ανακοινώσει εντός των ημερών. Οι υπόλοιπες επαρχίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο καταρτισμού, λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων, όπως μας ανέφεραν πηγές της ΕΔΕΚ.

Στην Κερύνεια υποψήφιοι θα είναι η Μαρία Περατικού και ο Πανίκκος Πάρπας. Στην Πάφο ο Παναγιώτης Βορκάς και ο Βάσος Δημητρίου.

Στη Λάρνακα ο Ανδρέας Αποστόλου, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο Γιώργος Χάρη και ο Ανδρέας Χριστοφόρου.

 

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Προχωρημένη είναι η διαδικασία και στους Οικολόγους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια σε Λευκωσία και Λεμεσό και τώρα γίνεται η επιλογή ποιοι θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο.

Στις άλλες πόλεις αναμένεται ότι μέχρι την Τρίτη θα κλείσουν άλλες δύο επαρχίες και εκκρεμεί μία, η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα. Στο Κίνημα έγιναν και μεταγραφές στελεχών και μελών κυρίως από την Αλληλεγγύη.

 

ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

Η ΔΗΠΑ έχει κλειδώσει σχεδόν το ψηφοδέλτιό της στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μετέχει ως οντότητα και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, είναι ανοικτά δύο ενδεχόμενα. Είτε να παραμείνει εκτός ψηφοδελτίων είτε να κατέλθει ως υποψήφιος στην επαρχία της Πάφου.

Είναι αναμενόμενο ότι τα ψηφοδέλτια θα στελεχωθούν με πρώην μέλη του ΔΗΚΟ. Στη Λευκωσία θα είναι στο ψηφοδέλτιο ο Γιάννος Λακκοτρύπης και το πρώην στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ στην Αμμόχωστο είναι ο πρώην διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης και η πρώην ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Ωστόσο, πηγές από τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ξεκαθάρισαν ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες και ότι στην οποιαδήποτε συνεργασία θα κατέλθουν ως ξεχωριστή οντότητα.

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και μέχρι στιγμής έχει καταρτίσει περίπου το 80% των ψηφοδελτίων της σε όλες τις επαρχίες και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να τα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, έστω κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί στο 100%. Πάντως η Αλληλεγγύη έχει σημειώσει απώλειες με τη φυγή παλιών στελεχών. Σημειώνεται ότι θα επαναδιεκδικήσει έδρα ο νυν βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους.

 

Κίνημα Ανεξάρτητων

Έδρες στη Βουλή θα διεκδικήσει και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών με τη συμμετοχή στους συνδυασμούς και της ανεξάρτητης βουλευτίνας Άννας Θεολόγου, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα κατέλθει στη Λευκωσία ή στην Αμμόχωστο.

Ο συνδυασμός θα κατέλθει στις εκλογές με πλήρη συνδυασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει περίπου 40 υποψήφιοι. Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα γίνει αρχές του χρόνου.

Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός δεν θα έχει επικεφαλής κι όλοι οι υποψήφιοι θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης.

 

 

Μιχάλης Μιχαήλ

 

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News