Μετά από 5 χρόνια άνοιξε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας (φωτογραφίες-βίντεο)

Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας, το οποίο αναβαθμίστηκε και ανακαινίστηκε στην ολότητα του, μετά από πέντε περίπου χρόνια που ήταν κλειστό, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική τη σημερινή ημέρα για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας επαναλειτουργεί, ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες και μάλιστα αναβαθμισμένο, ανακαινισμένο στην ολότητα του και θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη και συνδυάζεται με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει για την ελεύθερη είσοδο όσο και με το άνοιγμα των Μουσείων τα Σαββατοκύριακα».

Mousio Larnakas 4 1 Scaled

Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση του Μουσείου θα ήταν έτοιμη το 2020 «ωστόσο είχαμε διαπιστώσει ότι μόνο ένα μέρος του Μουσείου θα ήταν ανακαινισμένο. Ετσι λάβαμε συνειδητά μια απόφαση, αφού υπήρχαν και τα lockdown και υπήρχε ο χρόνος, έγινε νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, ούτως ώστε να προσφέρουμε ένα πλήρες αναβαθμισμένο Μουσείο, προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία και με όλες τις υποδομές και υπηρεσίες που πρέπει να έχει ένα Μουσείο».

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες «στην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την Εφορο Μουσείων και τους λειτουργούς που δούλεψαν σκληρά, αφού τους είχαμε θέσει πάρα πολύ στενά χρονοδιαγράμματα για την ανακαίνιση. Ακόμα ένα έργο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού έχει πλέον παραδοθεί».

Mousio Larnakas 7 1 Scaled

Συνεχίζοντας, διαβεβαίωσε, επίσης, για την πολιτική θέληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να επενδύσουμε στον τομέα του Πολιτισμού, με έργα και πολιτικές που αναδεικνύουν την υπερηφάνειά μας για τον πολιτιστικό μας πλούτο και την Ιστορία μας.

Ανέφερε επίσης πως «τώρα το στοίχημα είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του Μουσείου, αφού όταν λειτουργούσε προηγουμένως, είχε περίπου μόνο 3 χιλιάδες επισκέπτες, αριθμός που δεν τιμά κανένα ούτε εμάς ως αρμόδιους της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά ούτε και τις τοπικές αρχές και τους Φορείς της Λάρνακας. Ολοι πλέον θα πρέπει να τρέξουμε και να βεβαιωθούμε ότι η επισκεψιμότητα του Μουσείου θα αυξηθεί, αφού υπάρχει ελεύθερη είσοδος και θα λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο είναι εντυπωσιακά, έχουν εντοπιστεί στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας και είναι η αρχαιολογική ιστορία και πλούτος της επαρχίας», ενώ κάλεσε όλο τον κόσμο, ντόπιους και ξένους, να το επισκεφθούν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας είπε πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Λάρνακα γιατί ανοίγει το Μουσείο της πόλης μετά από αρκετά χρόνια, που είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης. Η Λάρνακα κρύβει ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο και το Μουσείο είναι ο καθρέφτης της πόλης και όπως έχει διαμορφωθεί μας τιμά ως πόλη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και με άλλους Φορείς της πόλης, έχουμε ήδη αναπτύξει σημαντικές δράσεις που είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας. Μετά από αρκετά χρόνια καταφέραμε να φύγουν τα γήπεδα τένις από το αρχαίο λιμάνι της πόλης, έχει σχεδόν τελειώσει και η ανασκαφή από τη Γαλλική Αρχαιολογική αποστολή, ενώ σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για μελετητές για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ έχουμε αναπτύξει διάφορες έξυπνες λύσεις- προβολής των αρχαιοτήτων της Λάρνακας όπως τα αγάλματα που μιλούν και η virtual περιήγηση της πόλης. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 600 χιλιάδων ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με στόχο να επεκτείνουμε την προβολή των αρχαιοτήτων της Λάρνακας».

Musiolarnakas Scaled

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα βρούμε λύσεις γιατί είναι κρίμα όλη η προσπάθεια, ο πλούτος και η ιστορία να μην γίνεται κοινωνός όχι μόνο στα παιδιά των σχολείων, αλλά σε όλους τους επισκέπτες της Λάρνακας, γιατί εκτός από ήλιο και θάλασσα έχουμε ένα πλούτο και ένα δώρο. Τα τελευταία χρόνια η πόλη ταλαιπωρήθηκε από τα έργα που γίνονταν για το Αποχετευτικό Σύστημα, ωστόσο η ταλαιπωρία αυτή είναι συνυφασμένη με την ιστορία μας, ενώ πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχετευτικό».

Εξάλλου ο Ντίνος Λευκαρίτης, πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) είπε πως «επιτέλους το Μουσείο έχει ανοίξει» και ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τις προσπάθειες και τη δουλειά που έκαναν για την αναβάθμιση του. Ο Υπουργός Μεταφορών κατάφερε να φέρει δωρεάν τον κόσμο μέσα στο Μουσείο και η ΕΤΑΠ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας θα δώσουμε κάποια έργα που έχουμε κάνει όπως τα αγάλματα που μιλούν, για να αναρτηθούν στους χώρους του Μουσείου».

Σημειώνεται ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία βουλευτών της επαρχίας Λάρνακας, του Δημάρχου Λάρνακας, των Προέδρων του ΕΤΑΠ και της ΕΒΕ Λάρνακας και άλλων φορέων της Επαρχίας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.