Μετά από χρόνια αναβολή μεταγγίσεων στην Κύπρο – «Είμαστε στο παρά ένα για να έχουμε πρόβλημα»

Έλα στο Google News

Αναβολή μεταγγίσεων μετά από χρόνια στην Κύπρο

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, είχαμε αναβολές μεταγγίσεων στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή. Οι αναβολές ήταν μεν μεμονωμένες, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτο Μιλτιάδους, είναι η πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Κέντρου Αίματος, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που υπήρξαν αναβολές σε μεταγγίσεις αίματος. Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο κ. Μιλτιάδους επεσήμανε πως ο λόγος που είχαμε αναβολές είναι η όλη κατάσταση αυτή την περίοδο.

Εξήγησε ότι από τη μια υπάρχει χαμηλό απόθεμα, λόγω και του ότι είναι περίοδος διακοπών. Από την άλλη, η κατάσταση με την πανδημία δυσχεραίνει ακόμα περαιτέρω την κατάσταση, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων αλλά και των στενών επαφών που δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν είναι πάρα πολύ υψηλοί. Όπως είπε, τώρα είναι η πιο κρίσιμη περίοδος από την αρχή της πανδημίας, αφού μέχρι στιγμής δεν είχαμε οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα. Απέδωσε ακόμα το χαμηλό απόθεμα σε αίμα, στις αναβολές αιμοδοσιών, αλλά και στο δισταγμό που υπάρχει λόγω της επιδημιολογικής εικόνας.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξισορροπηθεί, διότι η αναστάτωση επηρεάζει πρώτα και κύρια τους χρόνιους πάσχοντες.

Ο κ. Μιλτιάδους εξέφρασε έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα, καθώς διαχρονικά παρατηρείται μειωμένη επάρκεια κατά τον Αύγουστο, ωστόσο φέτος αυτό ξεκίνησε νωρίτερα.

Κληθείς να σχολιάσει τι γίνεται με όσους αναβλήθηκαν οι μεταγγίσεις τους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου και οι μεταγγίσεις θα γίνουν με κάποιες μέρες καθυστέρηση. Τόνισε ωστόσο ότι αν το φαινόμενο γίνει συχνό, τότε θα υπάρξει πραγματικά πρόβλημα.

Εξήγησε ότι με παράταση του χρόνου μεταξύ των μεταγγίσεων ή μετάγγιση λιγότερης από την απαιτούμενη ποσότητα σημαίνει ότι ένα άτομο θα ζει με χαμηλότερη από τα ενδεικνυόμενα επίπεδα αιμοσφαιρίνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις άμυνες του οργανισμού.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιλτιάδους τόνισε ότι «είμαστε στο παρά ένα να έχουμε πρόβλημα» και απηύθυνε έκκληση τους αιμοδότες ή τους εν δυνάμει αιμοδότες να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος.

Ειρηναίος Πίττας 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.