Θέα/ Ορίζοντας

ΜΕΤΑ από την Αριάννα Οικονόμου

Το META είναι το νέο έργο της Αριάννας Οικονόμου, στο οποίο μια ομάδα τριών περφόρμερς (Ελισάβετ Παναγιώτου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ, Ιάνθη Οικονόμου) κινείται στη Στέγης Χορού Λευκωσίας και τον περιβάλλοντα της χώρο, «προσκαλώντας το κοινό να τις ακολουθήσει σε μια σειρά χορογραφικών θραυσμάτων.  Τα θραύσματα αυτά είναι σημεία εντάσεων με πολλαπλή υπόσταση. Πραγματώνονται μέσα από την εξερεύνηση της συνειδητής κίνησης, της θεωρίας και της πρακτικής της ενσωμάτωσης, που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη αντίληψη διαμορφώνεται από ολόκληρο το σώμα ως όργανο και φορέα της σχέσης με την πραγματικότητα. Μέσα από την πολιτική σχέση του θεατή, περφόρμερ, ματιού, καθρέφτη και χώρου, δημιουργείται ένα πλαίσιο που εξερευνά τη συνθήκη του παρατηρώ/παρατηρούμαι.

Το έργο εξελίχθηκε μέσα από μια φαινομενικά απλή σκέψη: την ανάπτυξη μιας ομαδικής περφόρμανς πάνω στη βάση υφιστάμενου πρότζεκτ της Οικονόμου, του breathing eye (2021), που αποτελείται από μια σόλο περφορμανς και μια ταινία μικρού μήκους. Έτσι, συνεχίζοντας την έρευνα που δημιουργήθηκε κατα την παραγωγή του, και χρησιμοποιώντας εργαλεία από την προσωπική πρακτική περφόρμανς της χορογράφου, η δημιουργική ομάδα συν-εργάζεται με τη δομή και τις ιδέες, την κινησιολογία και τις εικόνες που το απαρτίζουν. Ο τίτλος ‘META’ αποδίδει αυτή την μεθοδολογία και προσέγγιση.

Arianna Economou Still From Breathing Eye2[…] Αφήνοντας πίσω την κάμερα και δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους τα σώματα ως όργανα αντίληψης επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον περιβάλλοντα χώρο, στο ‘ΜΕΤΑ’  δρομολογείται η μεταμόρφωση του υλικού σε κάτι άλλο, μέσω της ανάπτυξης νέου δραματουργικού πλαισίου και της μεταφοράς της δράσης  σε τοποειδικές εγκαταστάσεις. Η αποσπασματική διάθεση του έργου ενδυναμώνει την έμφαση στο σώμα και σε στιγμές μετάβασης: από ένα χαρακτήρα στον άλλο, από μια χρονικότητα σε άλλη, από ένα χώρο σε άλλο.»

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αριάννα Οικονόμου
Εγκαταστάσεις/visuals: Maud Nivet, Σύμβουλος Δραματουργίας: Πέτρος Κονναρής, Επιμέλεια: Ευαγόρας Βανέζης
Συμμετέχουν: Ελισάβετ Παναγιώτου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ, Ιάνθη Οικονόμου

Στέγη Χορού Λευκωσίας

Παρασκευή 1 Ιουλίου, 20:00

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, 20:00

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.