Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την ακρίβεια μειώθηκαν στα κατεχόμενα οι τιμές του ηλεκτρισμού και του αλκοόλ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός», Φαϊζ Σουτζούογλου μιλώντας χθες μετά από έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», που ακολούθησε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών λόγω του τριπλασιασμού και του τετραπλασιασμού σε μερικές περιπτώσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Σουτζούογλου δήλωσε ότι επανεξέτασαν τα τέλη που επιβάλλει η «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) και μείωσαν τις τιμές ανάλογα με την κατανάλωση (κιλοβάτ ανά ώρα) ως εξής:

– Για 0-250 κιλοβάτ ανά ώρα 0,98 ΤΛ
– Για 251-500 κιλοβάτ ανά ώρα μείωση από 2,70 ΤΛ σε 1,70 ΤΛ
– Για 501-750 κιλοβάτ ανά ώρα μείωση από 2,95 ΤΛ σε 2,00 ΤΛ
– Για 751-1001 κιλοβάτ ανά ώρα μείωση από 3,25 ΤΛ σε 2,25 ΤΛ
– Για πέραν των 1001 κιλοβάτ ανά ώρα μείωση από 4,00 ΤΛ σε 3,30 ΤΛ.
– Για τις επιχειρήσεις (τουρισμό, βιομηχανία, εκπαίδευση, κτηνοτροφία κλπ) μείωση από 2,70 ΤΛ σε 1,70 ΤΛ για κιλοβάτ ανά ώρα.

Ανέφερε επίσης ότι προέβησαν και σε νέα ρύθμιση στους φόρους στα αλκοολούχα ποτά επειδή είδαν πως υπήρξε μια μετακίνηση προς την αγορά της «νότιας Κύπρου». Μείωσαν, πρόσθεσε, από 50 ΤΛ σε 25 ΤΛ τον φόρο στα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, από 40 ΤΛ στις 15 ΤΛ στα ντόπια ποτά, από 20 ΤΛ στις 7 ΤΛ στο κρασί, από τις 15 ΤΛ στις 5 ΤΛ στην μπίρα και από τις 17,5 ΤΛ στις 6 ΤΛ στην μπίρα από βαρέλι.

Σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος ένιωσε πολύ τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Φαίζ Σουτζούογλου επανέλαβε ότι είναι αρετή και αναπόφευκτο να διορθωθούν κάποια λάθη από μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» και προκάλεσαν προβλήματα στον «λαό». Πρόσθεσε ότι αποφάσισαν να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν αντιδράσεις και σημείωσε ότι είδαν πως οι λογαριασμοί είναι πολύ ψηλοί.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Αβρούπα γράφει σήμερα ότι η «κυβέρνηση» υποχώρησε, μείωσε την αύξηση του 300% στον ηλεκτρισμό που εξόργισε την κοινωνία και την κατέβασε στο 200%, «όμως δεν κατάφερε να καταστείλει τον ξεσηκωμό του λαού». Η εφημερίδα στεγάζει την είδηση για μείωση στις τιμές των αλκοολούχων ποτών κάτω από τον τίτλο «Δεν αρκεί αλλά ναι» και γράφει ότι αυτό που ανάγκασε την «κυβέρνηση» να προβεί στη μείωση ήταν η μετακίνηση της ζήτησης προς τις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «κυβέρνηση» που έχασε τον έλεγχο, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό δημιούργησαν επίδραση ντόμινο σε πολλούς τομείς. «Δυστυχώς πάλι είμαστε εν μέσω κρίσης καταδικασμένοι στην αστάθεια». Αναφερόμενος στις δηλώσεις «πρωθυπουργού» Σουτζούογλου περί διόρθωσης του λάθους που έκανε η «κυβέρνηση», ο κ. Έρχουρμαν διερωτήθηκε: «Αν ήταν λάθος το ότι αυτοί οι λογαριασμοί ανέβηκαν τόσο πολύ, γιατί το κάνατε; Μήπως μετρήσατε την αντίδραση ή δεν μπορέσατε να την υπολογίσετε;»

Επανέλαβε και πάλι την σημασία της φορολόγησης των εισοδημάτων που δεν φορολογούνται και της διασύνδεσης με το Ευρώ.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Οζερσαϊ δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην δύναμη του «λαού» και πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η αντιπολίτευση και ο «λαός» ενήργησαν με αλληλεγγύη ανάγκασε την «κυβέρνηση» να οπισθοχωρήσει. «Αν δεν υπήρχε αντίδραση, η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να κάνει αυξήσεις χωρίς μέτρο και να φερθεί οπορτουνιστικά. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στη δύναμη του λαού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy