Μετά τις κινητοποιήσεις, καθημερινές τώρα οι εξαγγελίες για στήριξη αγροτικών επαγγελματικών ομάδων

Ετοιμάζονται προτάσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της ουκρανικής κρίσης

 

Μετά τις κινητοποιήσεις των γεωργοκτηνοτρόφων και τις διαμαρτυρίες για την ακρίβεια των σιτηρών αλλά και τις εισηγήσεις που έγιναν από τις αγροτικές οργανώσεις και το ΑΚΕΛ, εξαγγέλλονται καθημερινά υποσχέσεις για διάφορα προγράμματα στήριξης. Σειρά αποφάσεων παρουσιάστηκαν χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή:

Αποφασίστηκε η έκτακτη στήριξη των μελισσοκόμων με 390.000 ευρώ, εξαιτίας του κακού χειμώνα που επηρέασε την παραγωγή γύρης και τη σοβαρή μείωση στην παραγωγή μελιού. Σημείωσε ότι καθεχρονικά δίδεται ένα ποσό 340.000 ευρώ για τη στήριξη αυτού του τομέα.

Το Υπουργικό υλοποίησε επίσης μία από τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αγρότες της δυτικής Λευκωσίας, ανέφερε ο κ. Καδής, λέγοντας ότι εγκρίθηκε σχέδιο στήριξής τους 0,5 εκ. ευρώ για την άντληση νερού από μεγάλα βάθη.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ το επενδυτικό πρόγραμμα του υπουργείου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την άντληση νερού από μεγάλα βάθη.

Εγκρίθηκε επίσης η παροχή βοήθειας 0,5 εκ. ευρώ στους νέους, εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες γεωργούς για επενδύσεις και για να δραστηριοποιηθούν στα κατεχόμενα.

Ο κ. Καδής ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση της περιόδου κατά την οποία αυτό πληρώνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα συναφή έξοδα διαβίωσης εργαζομένων σε εργοδότες που είχαν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και ορεινή Λεμεσό. Είχε ήδη δοθεί, πρόσθεσε, ποσό πέραν των 500.000 και με την επέκταση αυτή θα δοθούν άλλες 650.000 περίπου ευρώ προς τους πληγέντες για την κάλυψη των κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλων συναφών εξόδων.

Το Υπουργικό, συνέχισε, ενημερώθηκε και για την ετοιμασία προτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο επόμενο πιθανότατα Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Καδής, θα ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα μετά από διαβούλευση και με το ΥΠΟΙΚ.

Ο Κώστας Καδής ανέφερε επίσης ότι εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα θάλασσας – αλιείας – υδατοκαλλιέργειας 2021 – 2027 και το πολυετές εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την υδατοκαλλιέργεια 2021 – 2030. «Πρόκειται για το βασικό εργαλείο στήριξης του τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας μέσα στα επόμενα χρόνια, με προϋπολογισμό που φτάνει συνολικά τα 55 εκ. ευρώ». Το 70%, διευκρίνισε, προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και το 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.