Μετά τις πιέσεις η ΕΠΑ ξεκίνησε έρευνα για καρτέλ στους τυροκόμους

  • Οι ασφυκτικές πιέσεις της Επιτροπής Γεωργίας επιφέρουν καρπούς
  • Ενδεχόμενο καρτέλ από τους τυροκόμους εξετάζει η ΕΠΑ

Μετά από την αφόρητη πίεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για τους ελλιπέστατους ελέγχους που διενεργούνταν σε ό,τι αφορά την παραγωγή χαλλουμιού, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού υποχρεώθηκε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον των τυροκόμων για πιθανή ύπαρξη καρτέλ. Επίσης, φαίνεται ότι τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου καθώς και το Κρατικό Χημείο υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν τους ελέγχους για πάταξη της παρανομίας και να βρουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Η Επιτροπή Γεωργίας εξέτασε χθες τα προβλήματα που προκύπτουν και σε ό,τι αφορά την ανίχνευση της γαλακτόσκονης. Το Κρατικό Χημείο είπε ότι δεν μπορεί να ανιχνευθεί η γαλακτόσκονη από το χαλλούμι, γι’ αυτό θα αλλάξει τον τρόπο ανίχνευσης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Χημείου, Στέλιο Γιαννόπουλο, θα προσπαθήσουν αναπτύξουν διαδικασία ώστε να γίνονται οι έλεγχοι στο τυρόπηγμα, δηλαδή πριν βράσει το γάλα.

Επίσης, μια διαδικασία -που για να αναπτυχθεί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος- είναι η ανάπτυξη μεθόδου πιστοποίησης προέλευσης του γάλακτος. Εάν διαπιστωθεί ότι το γάλα δεν είναι κυπριακό, τότε είναι παράνομο, καθώς, σύμφωνα με το ΠΟΠ, το γάλα πρέπει να είναι κυπριακό. Σε αυτές τις κατευθύνσεις σκοπεύουν να κινηθούν οι υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν να συντονίζονται.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι μόνο με την πιστοποίηση προέλευσης του γάλακτος μπορεί να δοθεί αποτελεσματική λύση. Όπως σημείωσε, υπάρχει η τεχνογνωσία, καθώς παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται για το κυπριακό μέλι και το κρασί.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι και δειγματοληψίες σχετικά με το χαλλούμι, ιδιαίτερα μετά τις έντονες πιέσεις της Επιτροπής Γεωργίας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΕΠΑ ανέφερε ότι μετά τις καταγγελίες που προχώρησε ο Υπουργός Γεωργίας και οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησε έρευνα εναντίον των εταιρειών παραγωγής και του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου «για πιθανολογούμενες παραβάσεις του άρθρου 3 που μιλά για καρτέλ». Όπως σημείωσε, τη Δευτέρα έγινε αιφνίδια έρευνα σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, υπέδειξε ότι «τα αρμόδια υπουργεία υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν ότι υπάρχει πρόβλημα πιστοποίησης της χημικής μεθόδου και ότι επί της ουσίας δεν διενεργούσαν κανέναν έλεγχο για πάταξη της παρανομίας».

Επίσης, ανέφερε πως «αποκαλύφθηκε ότι τα προβλήματα με τη χημική μέθοδο που χρησιμοποιούσε το Κρατικό Χημείο ήταν για χρόνια εις γνώση της κυβέρνησης, τα οποία ωστόσο για λόγους που πρέπει να εξηγήσουν οι κυβερνώντες όχι μόνο απέκρυβαν, αλλά δεν έπραξαν το παραμικρό προς την κατεύθυνση ανάπτυξης νέας μεθόδου».

 

Χιλιάδες οι τόνοι γαλακτόσκονης
Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το 2020 έχουν διακινηθεί 3962,3 τόνοι γαλακτόσκονης, το 2021 2878,8 τόνοι και το 2022, μέχρι σήμερα, 612,2 τόνοι. Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τελωνείου, το 2021 έγιναν αρκετές εισαγωγές, κυρίως από το Η.Β., με τη μεγαλύτερη να είναι 75-76 τόνοι. Σημειώνεται ότι η γαλακτόσκονη έχει διάφορες χρήσεις (γιαούρτι, παγωτό κ.ά.), γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε πόση χρησιμοποιείται για το χαλλούμι.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy