Μετά τις βουλευτικές θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τα «χρυσά διαβατήρια»

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις πολιτογραφήσεις που διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σαββίδης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας είναι πολύ πιθανόν η Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις να χρειαστεί και τις δύο χρονικές παρατάσεις για διεκπεραίωση του έργου της, δηλαδή άλλους έξι μήνες πέραν των τριών μηνών που ήταν η αρχική περίοδος που της δόθηκε.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση την οποία η Επιτροπή αυτή διορίστηκε από τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε παράταση στο χρόνο λειτουργίας της δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. «Υπάρχει ουσιαστικά μια τρίμηνη περίοδος από τις 7 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε, μέσα στην οποία πρέπει να δοθεί η έκθεσή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η έκθεση στους τρεις μήνες, θα μου ζητηθεί παράταση και εάν χρειαστεί και δεύτερη παράταση, που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα, οι εννιά μήνες», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι όποτε η Ερευνητική Επιτροπή για τις Πολιτογραφήσεις συμπληρώνει έναν ικανό αριθμό φακέλων και υποθέσεων, θα υποβάλλει ενδιάμεσο πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα, έτσι ώστε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Κάθε ενδιάμεση έκθεση, σημείωσε, «θα τυγχάνει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα με τον ανάλογο τρόπο, δίνοντας δηλαδή οδηγίες στην Αστυνομία ή στα αρμόδια όργανα να κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουν και στο Υπουργικό Συμβούλιο».

«Κόλλησαν» 320 νομοσχέδια

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει αυξηθεί γενικά ο αριθμός των νέων νομοσχεδίων για τα οποία η Νομική Υπηρεσία καλείται να κάνει νομοτεχνικό έλεγχο.

Ανέφερε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του ιδίου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους στείλει ένα συνολικό κατάλογο όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν, τόσο σε νομοτεχνικό έλεγχο όσο και σε συμβόλαια και γνωματεύσεις, «για να μπορέσουμε για πρώτη φορά να συλλέξουμε σε ένα κείμενο όλες τις εκκρεμότητες που είχε ενώπιόν της η Νομική Υπηρεσία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν». Μας στάλθηκε μια κατάσταση με κάπου 320 εκκρεμότητες, είπε, ενώ επεσήμανε πως υπήρχαν πράγματα που εκκρεμούσαν από το 2010.

Αναφορικά με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, είπε ότι «ολοκληρώνεται περί τα τέλη του έτους η διερεύνηση».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.