Μετά τον αέρα που πήρε μακριά το νέφος – Το Υπ. Γεωργίας δικαιολογείται με είδηση του …2009!

Με αναφορές στο παρελθόν επέλεξε να απαντήσει στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς για την ανεπάρκεια και την προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων.

Το Υπουργείο Γεωργίας με ανακοίνωση του κάνει λόγο για μηδενιστική κριτική από το ΑΚΕΛ, ενώ γυρίζει το χρόνο 13 χρόνια πίσω για να απαντήσει στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό στην περιοχή Βασιλικού, το Υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση του αναφέρει πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος την ετοιμασία έκθεσης γεγονότων και, ανάλογα και με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί η πιθανότητα διενέργειας διοικητικής έρευνας για τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Η πυρκαγιά στο χώρο διαχείρισης ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού με όλες τις καταστροφικές συνέπειές της, ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια και την προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων.

Η διαχείριση των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους διέπεται από κοινοτικές οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες, έτσι ώστε να προλαμβάνονται και να μειώνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικότερα δε στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, την ατμόσφαιρα και την υγεία του ανθρώπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιου είδους ατυχήματα σε χώρους διαχείρισης ελαστικών. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Απρίλιο του 2021 με Ειδική Έκθεση που δημοσιοποίησε για τη διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων επεσήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ελαστικών, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει υποχρέωση να διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους, να ελέγχει τους όρους αδειοδότησης κάθε χώρου, και να διασφαλίζει ότι τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Τέτοια συμβάντα δεν μπορούν να μένουν αδιερεύνητα γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πυρκαγιά στο Μαρί, θα επαναφέρει για συζήτηση το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, γιατί η ασφάλεια και η υγεία του κόσμου, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Η σημερινή απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος:

Για μια ακόμη φορά, το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο φύλαξης απόβλητων ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού, επιτίθεται με ισοπεδωτικό τρόπο στην Κυβέρνηση, επιδιώκοντας, με χθεσινή ανακοίνωση του, να μηδενίσει το έργο της σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.

Με μεγάλη μας λύπη αναγκαζόμαστε, για άλλη μια φορά, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ και στον κυπριακό λαό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι διατηρούσε σε λειτουργία ακατάλληλες χωματερές, αντίθετα με τις πρόνοιες των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών, τις οποίες επικαλείται στην ανακοίνωση του το κόμμα της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε, επίσης, ότι είναι η παρούσα διακυβέρνηση που έκλεισε τις χωματερές αυτές και άρχισε με συστηματικό τρόπο τη διαδικασία αποκατάστασης τους, αίροντας πλήρως τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει πρόσφατα, με τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν και την Κύπρο. Η στρατηγική, που θα εγκριθεί προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κοστολογηθεί και έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», όπως και σε έργα που θα καλυφθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, με ένα οργανωμένο πλάνο, η Κύπρος βαδίζει σταθερά πλέον στη νέα πορεία της προς την κυκλική οικονομία.

Επίσης, έχουν υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθετήματα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προωθούν τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, ώστε τα υλικά που θα συλλέγονται να τυγχάνουν διαχείρισης μέσω διαδικασιών που λειτουργούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Θα επιθυμούσαμε να βλέπαμε το ΑΚΕΛ να προωθεί την ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο επιτίθεται στην Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα θέματα Περιβάλλοντος, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, εντοπίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, προχώρησε στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η οποία θα περιλαμβάνει και ειδικό Τμήμα Περιβαλλοντικών Ελέγχων. Η Κυβέρνηση, προχώρησε, επίσης, στην ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος με νέο προσωπικό, ώστε να επιτελεί πιο αποτελεσματικά την αποστολή του. Αντίθετα, η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, το 2012 απέκοψε 24 θέσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που έπρεπε να διαχειριστεί τότε η Κύπρος.

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό στην περιοχή Βασιλικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος την ετοιμασία έκθεσης γεγονότων και, ανάλογα και με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί η πιθανότητα διενέργειας διοικητικής έρευνας για τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά.

Καταληκτικά, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναμένει από το ΑΚΕΛ, αντί στείρας και μηδενιστικής κριτικής, να καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις, τις οποίες το Υπουργείο απέδειξε πολλές φορές ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών που εφαρμόζει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.