Μετά τους δάσκαλους και οι καθηγητές απαιτούν καθεστώς αορίστου χρόνου

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ομόφωνα υιοθετήθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ η πρόταση της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών για στήριξη των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας και δικαιωματικά θέλουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα του καθεστώτος του αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε  η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει «το αίτημα των συναδέλφων που συμπλήρωσαν 30 μήνες συνολικής υπηρεσίας στην εκπαίδευση για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμου του 2003 [Ν98(1) 2003], ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2003».


Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, οι εργοδοτούμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου και μετά συμπληρώνουν συνολική περίοδο απασχόλησης τριάντα μηνών, ανεξαρτήτως διαδοχικών συμβάσεων, θα καθίστανται εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου. Οι διατάξεις του Νόμου επιβεβαιώθηκαν από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων τόσο σε Ευρωπαϊκά αλλά και σε Κυπριακά δικαστήρια και αφορούν όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών.

Ως εκ τούτου και η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με τις απαιτούμενες ενέργειες για την μετατροπή των συμβολαίων των εκπαιδευτικών σε αορίστου χρόνου.
Να υπενθυμίσουμε πως και η ΠΟΕΔ παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα 300 περίπου επιστολές προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή και οι οποίες αφορούν την απαίτηση έκτακτων δασκάλων με 30μηνη και πλέον υπηρεσία όπως μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Πάντως και με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως δεν αποκλείεται να βρεθεί «στον αέρα» το νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν και νομικές προσφυγές.


Μάλιστα η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών είχε προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω προειδοποιώντας το Υπουργείου Παιδείας έστω και την υστάτη όπως προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καταργώντας και να αποσύροντας το νόμο που αφορά στο νέο σύστημα διορισμού. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση όπως προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εργασία εκατοντάδων εκπαιδευτικών που έχουν χρόνια υπηρεσίας και κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.