Μεταφέρεται για την επόμενη διμηνία η μείωση στην τιμή του ρεύματος

Κανονικά θα πληρωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού

Έλα στο Google News

Κανονικά θα πληρώσουν οι καταναλωτές τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους οποίους έχουν παραλάβει ή θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες και αφορούν την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, αφού η συζήτηση σχετικά με το ύψος της μείωσης της τιμής καθώς και το χρονικό διάστημα που θα εφαρμοστεί μεταφέρθηκε για μεταγενέστερο στάδιο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη λήψη αποφάσεων με τη μορφή του κατεπείγοντος υπό το βάρος των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών με τα ΔΣ της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Αντίθετα, η Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη παρέπεμψε σε νέες διαβουλεύσεις μεταξύ της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ με το Υπουργείο Ενέργειας. Ανέφερε επίσης ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν «αν όχι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη», προσθέτοντας ότι η μείωση της τιμής «ενδεχομένως να γίνει από την επόμενη διμηνία».

Σημειώνεται πάντως ότι η Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε πως η ΑΗΚ είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία των καταναλωτών και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού. Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «να υπάρξει αισθητή μείωση», αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για 10%. Ακόμη, ανέφερε ότι «η έκπτωση θα είναι στο τιμολόγιο, αλλά μελετάται από πού». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πέραν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία εξετάζονται, μελετώνται και κάποια μέτρα τα οποία θα προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις.

Επισημαίνεται ότι η συζήτηση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος άνοιξε μετά τις έντονες πιέσεις του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα μετά τις επιστολές του ΓΓ του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Υπουργό Ενέργειας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει προκαλέσει κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Μάλιστα, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 5% σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε με ρυθμό 39,8%.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο εκτιμάται ότι εάν και εφόσον λειτουργήσει, θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού στο μέλλον.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.