Μεταφορά Υπουργικού μία ημέρα αργότερα – Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα

Την Παρασκευή αντί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί χρόνος στους Υπουργούς, μέλη της διυπουργικής επιτροπής, να ετοιμάσουν και να προσκομίσουν συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, ενόψει του γενικού lockdown που αναμένεται.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πρώτιστος στόχος των μέτρων που θα αποφασιστούν είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και η αναχαίτιση της μεταδοτικότητας του ιού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να φέρει όσο πιο καλά σχέδια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, για να στηρίξει τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και γενικά την οικονομία του τόπου».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προσανατολίζεται προς ένα γενικό lockdown με παραμονή λειτουργίας των ουσιωδών και βασικών υπηρεσιών, με ανοικτή την τροφική αλυσίδα, υπεραγορές, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και ενδεχομένως τον κατασκευαστικό τομέα.

Ο προσανατολισμός περιλαμβάνει και την τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα θα ισχύσουν για 3 εβδομάδες.

Lockdown εν όψει – Τα δύο σενάρια και η επιστροφή sms

Με τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο ή λιγότερο αυστηρό lock down να τίθενται στο τραπέζι της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, η κυβέρνηση καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ αναστάτωση επικρατεί στην κοινότητα για το ενδεχόμενο των οικονομικών επιπτώσεων από ένα αυστηρό lockdown το οποίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα πρέπει να διαρκέσει από δυο έως τέσσερις βδομάδες με το πλήρες κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, κουρείων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και αναβολής της επανόδου των μαθητών στα σχολεία.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι αυτό του «χαλαρού» lockdown, αλλά και ενός αυστηρότερου παρόμοιου με αυτό του πρώτου κύματος.

Σε σχέση με το «χαλαρό» είναι ουσιαστικά αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, με διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών στις συναθροίσεις, και κλείσιμο κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Το σενάριο που αφορά αυστηρό lockdown περιλαμβάνει κλείσιμο και του λιανικού εμπορίου, με διατήρηση των ουσιωδών υπηρεσιών, όπως φαρμακεία και υπεραγορές.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση όταν το επιτρέπουν τα δεδομένα και κυρίως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για τις μετακινήσεις. Σε σχέση με τα σχολεία, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε σχέση με το σκληρό lockdown γίνεται εκτίμηση του αντικτύπου που θα έχει αυτό σε πτυχές που αφορούν την Οικονομία, αλλά και την Παιδεία, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Οι επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι απλώς εισηγήσεις, με τις τελικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα να είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με την κατάσταση να είναι οριακή και να μην αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, μιας και οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τα εξιτήρια, υπολογίζεται πως οι νοσηλευόμενοι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, τα υφιστάμενα μέτρα λήγουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα που θα παρθούν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου να έχουν άμεση ισχύ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.