Μετάλλαξη ιού: Η Γερμανία κλείνει σύνορα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα απαγορεύσει από την Κυριακή στην είσοδο από το Τιρόλο και την Τσεχία.

«Το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Τιρόλου και η Τσεχία χαρακτηρίζονται ως περιοχές μετάλλαξης του ιού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών. Από την Κυριακή – εκτός από τους ισχύοντες ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με την Αυστρία, θα ξεκινήσουν προσωρινοί έλεγχοι και στα σύνορα με την Τσεχία. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε ζητήσει τέτοιου είδους μέτρα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συντονίζεται επί του παρόντος με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανοιχτό ήταν ακόμη το ζήτημα την Πέμπτη το απόγευμα για το εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για όσους μετακινούνται για εργασία. Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτροπή της εισόδου του ιού στη Γερμανία. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός και στις δύο γειτονικές χώρες. Στην Τσεχία ο δείκτης επτά ημερών αυξήθηκε σε περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές.

Η Καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ ενός προσεκτικού ανοίγματος ώστε να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις ιών. «Δεν νομίζω ότι το μπρος πίσω – μια άνοιγμα μια κλείσιμο – φέρνει περισσότερη προβλεψιμότητα για τους πολίτες από το να περιμένει κανείς λίγες μέρες περισσότερο», ανέφερε η Καγκελάριος.

Η Mέρκελ χαρακτήρισε «κατάλληλη, απαραίτητη και στο σωστό μέτρο» την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων να παραταθεί το lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Για την εκτίμησή της ότι τίποτα δεν πήγε στραβά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επικρίθηκε έντονα από αρκετούς Βουλευτές. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρς, την κατηγόρησε για στάση που προσιδιάζει στο «αλάθητο του Πάπα».

Οι επιχειρηματικές ενώσεις αντέδρασαν έντονα σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις. «Δεν είναι μια στρατηγική ανοίγματος, αλλά μια στρατηγική κλεισίματος», δήλωσε ο Στέφαν Γκενθ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Εμπόρων HDE. Στο παρελθόν, ο ίδιος έχει προειδοποιήσει για την πτώχευση 50.000 καταστημάτων και την απώλεια περισσότερων από 250.000 θέσεων εργασίας. «Θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερες τώρα», δήλωσε σχετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.