Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι διαθέτουν τα περισσότερα αντισώματα

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού κάνει ποδαρικό η νέα χρονιά και η υψηλή διασπορά ακόμα και στους εμβολιασμένους είναι αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. Όπως αποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine, πλήθος αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης όμως βρίσκονται κυρίως σε όλα τα άτομα που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή σε όσους ανέρρωσαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Όμικρον διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (ν=32) στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με αυτή του αρχικού ιού (Wuhan), ιδιαίτερα στην περιοχή εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, δηλ στον πρωταρχικό στόχο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Κατά τη μελέτη ερευνήθηκαν οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κορονοϊών της Wuhan και της μετάλλαξης Όμικρον σε 169 δείγματα πλάσματος από 47 άτομα με διαφορετική έκθεση σε αντιγόνα του ιού μέσω μόλυνσης, εμβολιασμού ή και των δύο. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (Αιματολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης
Δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν περίπου 1 μήνα και 6 μήνες μετά τη μόλυνση από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι τιμές του τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων 50% (που θεωρούνται προστατευτικές έναντι της λοίμωξης COVID-19) ήταν 58 και 32 φορές χαμηλότερες για την omicron από αυτές έναντι του στελέχους της Wuhan, αντίστοιχα.

Σε δείγματα πλάσματος από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA [BNT162b2 (Pfizer–BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna)], 1,3 μήνες πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων  ήταν 127 φορές χαμηλότερη για την omicron από ό,τι για το στέλεχος της Wuhan.

Πέντε μήνες έπειτα από τον εμβολιασμό, η ισχύς εξουδετέρωσης ήταν 27 φορές χαμηλότερη για την omicron. Πολλά δείγματα πλάσματος από λήπτες του εμβολίου Ad26.COV2.S εφάπαξ δόσης (Johnson & Johnson), που ελήφθησαν 1 ή 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, δεν είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της omicron.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei