Μεταλλικές σκάλες: Συν και πλην

O σχεδιασμός τους είναι τις περισσότερες φορές πρόχειρος και η κλίμακά τους μικρή σε σχέση με τις ανάγκες που εξυπηρετούν


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiH μεταλλική σκάλα έχει συνηθιστεί να εφαρμόζεται μόνο για βοηθητικές χρήσεις. Οι μεταλλικές σκάλες συναντώνται στη χώρα μας, ως επί το πλείστον σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους, ο σχεδιασμός τους είναι τις περισσότερες φορές πρόχειρος και η κλίμακά τους μικρή σε σχέση με τις ανάγκες που εξυπηρετούν. Επιπλέον, λόγω του πυράντοχου υλικού κατασκευής τους, χρησιμοποιούνται ευρέως ως κλίμακες κινδύνου.

Υπενθυμίζεται, εδώ, πως μία σκάλα, εκτός από μέσο κατακόρυφης επικοινωνίας, αποτελεί και μέσο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί πως οι προκατασκευασμένες (prefabricated) μεταλλικές σκάλες με τυποποιημένα δομικά στοιχεία είναι αρκετά διαδεδομένες, γεγονός που μειώνει αισθητά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, και τις καθιστά πρώτη επιλογή σε κτίρια όπου επείγει ο χρόνος ανέγερσής τους.

Παρόλα αυτά, στο εξωτερικό, η μεταλλική σκάλα είναι πολύ συχνά το κύριο σημείο αναφοράς και πυρήνα της όλης κτιριολογικής σύνθεσης. Σε παραδείγματα πρωτότυπου σχεδιασμού, συναντάμε τη σκάλα να εξυπηρετεί κι άλλες χρήσεις πλέον της κατακόρυφης κυκλοφορίας.

Metalliki Skala

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενσωματώνει τον φωτισμό στο φανάρι (το εσωτερικό τμήμα της σκάλας ή η απόσταση που αφήνεται μεταξύ των σκαλοπατιών) ή στο κάτω μέρος της κουπαστής, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μία ευρηματική λύση κρυφού φωτισμού του χώρου. Επίσης, η μεταλλική σκάλα μπορεί να στηριχθεί με τέτοιον τρόπο στον τοίχο, έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση ότι ίπταται στον χώρο.

Άλλες μεταλλικές σκάλες δημιουργούν ταυτόχρονα χώρο για ράφια βιβλίων ανάμεσα στα σκαλοπάτια τους, ενώ υπάρχουν πρωτότυπες πτυσσόμενες σκάλες που συνδέουν δύο επίπεδα μεταξύ τους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συμπτύσσονται και να αφήνουν ελεύθερον τον χώρο της κάτοψης.

Δεν είναι τυχαίο το προβάδισμα των μεταλλικών κλιμάκων στο εξωτερικό, έναντι των ξύλινων ή των γυάλινων. Αφενός καταλαμβάνουν ελάχιστο όγκο, με δεδομένο ότι το πάχος του σκαλοπατιού μπορεί να περιοριστεί και σε λίγα χιλιοστά. Αφετέρου, οι μεταλλικές σκάλες ελικοειδούς μορφής καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στη διάταξη της κάτοψης.

Επίσης, δεδομένου του όγκου τους, μπορούν να δέχονται μεγάλο φορτίο, ενώ υφίστανται ελάχιστες φθορές σε βάθος χρόνου λόγω του ανθεκτικού υλικού τους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καλό είναι να αποφεύγονται σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η διέλευση αντικειμένων μεγάλων σε όγκο και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική κατακόρυφης κυκλοφορίας.

Οι μεταλλικές σκάλες τοποθετούνται ταχύτατα, αφού δεν έχουν απαιτήσεις ειδικής θεμελίωσης. Τοποθετούνται απευθείας σε οποιοδήποτε υλικό, είτε αυτό είναι άσφαλτος, βιομηχανικό δάπεδο, πλακάκι ή μάρμαρο. Αυτό διευκολύνει και τη μεταφορά τους σε άλλη θέση, σε περίπτωση αλλαγής στη χρήση του χώρου που εξυπηρετεί, και το γεγονός αυτό είναι βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις των χρηστών του κτιρίου αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης, είναι παρόμοιο με μία σκάλα από beτον με επένδυση μαρμάρων (όπως είναι οι περισσότερες σκάλες που τοποθετούνται στις πολυκατοικίες), περίπου το μισό κόστος από μια μετρίας ποιότητας ξύλινη σκάλα και περίπου το ένα τρίτο του κόστους αγοράς και εγκατάστασης μιας γυάλινης σκάλας. Εμφανίζει, επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υλικών, ως προς το κόστος συντήρησης.

Οι μεταλλικές σκάλες μπορούν πολύ εύκολα, με λίγα χρήματα και σε ελάχιστο χρόνο να μεταμορφώσουν τον χώρο κατοικίας και να δημιουργήσουν μια ευχάριστη σύνθεση στο χώρο σας.

4myhome

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.