Μεταμνημονιακός Έλεγχος: Μαζικές και γρήγορες εκποιήσεις ζητά η Τρόικα

Μαζικές και γρήγορες εκποιήσεις ζητά η Τρόικα στην 6η έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Όπως αναφέρεται, η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού στην ΚΕΔΙΠΕΣ και η πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα Κύπρου οδήγησε στη μείωση των ΜΕΔ εντός του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυσε τους ισολογισμούς των δύο μεγαλύτερων τραπεζών. Προστίθεται ωστόσο ότι το ποσοστό παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Η Τρόικα αναφέρει στην έκθεσή της ότι «είναι πλέον απαραίτητο να ενισχυθεί η πειθαρχία των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων και να μειωθεί το μη βιώσιμο χρέος, χρησιμοποιώντας πλήρως τα αναθεωρημένα πλαίσια των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας». Αναφέρεται επίσης ότι για το Εστία απαιτείται αυστηρή αξιολόγηση των δανειοληπτών με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά και «ταχεία ενεργοποίηση των διαδικασιών εκποίησης, σε περίπτωση που προκύψει εκ νέου αθέτηση υποχρεώσεων». Ακόμη, η Τρόικα θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, η οποία, όπως αναφέρει, θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην πειθαρχία αποπληρωμής των δανείων».

Εν τω μεταξύ, η Τρόικα προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης ένεκα και εξωτερικών παραγόντων (σ.σ.: Brexit και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας), ενώ ζητά συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απλούστευση των διαδικασιών για εξασφάλιση αδειών για επενδύσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.