Η μετανάστευση ίσως βοηθήσει τη Βρετανία να μειώσει τον πληθωρισμό, λέει το ΔΝΤ

A lady is seen wearing a mask near London Bridge station, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain, May 28, 2020. REUTERS/Henry Nicholls

Η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του υψηλού πληθωρισμού της Βρετανίας, δήλωσε στο BBC η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζει τον καθαρό αριθμό των νόμιμων μεταναστών.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει λόγω των τομέων, όπως η φιλοξενία και η γεωργία, όπου καταβάλλονται υψηλότεροι μισθοί για να καλυφθεί μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας.

“Με τον πληθωρισμό σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, η ύπαρξη εργαζομένων που μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε ορισμένους από τους τομείς που βλέπουμε αυτή τη στιγμή θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού”, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά τη Δευτέρα από το BBC.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 13 μηνών τον Απρίλιο, αλλά παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 8,7%, καθώς η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων αντισταθμίζει το ασθενέστερο κόστος της ενέργειας.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, από το επίπεδο του 10,1% τον Μάρτιο.

“Η άποψή μας είναι ότι αν έχεις μια καλά σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι συνήθως επωφελές για τη χώρα”, πρόσθεσε η κ. Γκόπιναθ, σημειώνοντας επίσης την ενδεχόμενη συνεισφορά των μεταναστών στους φόρους.

Τα σχόλιά της έρχονται την στιγμή που η μετανάστευση αποτελεί πολιτικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης είναι “πολύ υψηλά” και ανακοίνωσε περιορισμούς στις οικογενειακές βίζες για τους διεθνείς φοιτητές.

Η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε το ρεκόρ των 606.000 ατόμων το 2022, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, αυξάνοντας την πίεση στη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτηση από το ξένο εργατικό δυναμικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy