Μεταναστευτικό: Επανήλθαν με διάφορους ισχυρισμούς ΔΗΣΥ και Πελεκάνος

«Το ΑΚΕΛ μια μέρα μετά που η κυβέρνηση δημοσιοποίησε νέα δέσμη ενισχυτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κακίζει συλλήβδην τα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, και μάλιστα με κενά επιχειρήματα», υποστηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως ισχυρίζεται ο ΔΗΣΥ, «η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε μόνο το 2021, 8.500 απορριπτικές προτάσεις, απόρροια του δεκαπλασιασμού των εξεταστών στην Υπηρεσία Ασύλου, αξιοποίησε πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά την ίδια ώρα απαιτήθηκαν 178 εκατ., από τον εθνικό προϋπολογισμό για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών. Συν αυτών, αυξήθηκαν οι ποινές για τους διακινητές. Το ΑΚΕΛ δεν τα γνωρίζει αυτά;»

Υποστηρίζεται επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία στήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε αξιώνοντας η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Γι’ αυτό διεκδικούμε με σθένος και στηρίζουμε την εφαρμογή της αλληλεγγύης και της μετεγκατάστασης στα πλαίσια του νέου συμφώνου για το άσυλο».

«Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης: για να προασπίσουμε τη δημόσια ασφάλεια, να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες, να μην επιτρέψουμε αύξηση της εγκληματικότητας και να διαφυλάξουμε τον δημογραφικό ιστό της χώρας», ισχυρίζεται ο ΔΗΣΥ.

«Αν και σε αυτό το ζήτημα σκοπός του ΑΚΕΛ είναι η στείρα κριτική, δεν θα τους ακολουθήσουμε. Για εμάς σκοπός είναι η ουσία του θέματος και πάνω σε αυτόν τον άξονα κινούμαστε ήδη» υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα.

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική της απόλυτης αντίφασης» από το ΑΚΕΛ.

Όπως ισχυρίστηκε, «είναι το κόμμα που καταγγέλλει και αντιπαρατίθεται με τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, την ώρα που εκδίδει ανακοινώσεις καλώντας την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, τα οποία αυτομάτως απορρίπτει ως παράνομα και αναποτελεσματικά. Αποδίδει ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κατάσταση, αγνοώντας αυτά που είναι επικίνδυνο να αγνοούμε: Τα πραγματικά δεδομένα των αριθμών».

«Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός, από την οποία προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ροών, και διαμαρτύρονται όταν προσπαθούμε να στήσουμε μηχανισμό επιτήρησης με σύγχρονα μέσα, καταγγέλλουν. Όταν η Κυβέρνηση αναδεικνύει το πρόβλημα μάς χαρακτηρίζουν ξενοφοβικούς, ενώ οι ίδιοι στις ανακοινώσεις τους μιλούν για «τεράστια πρόκληση»», υποστήριξε ο κ. Πελεκάνος.

«Αφήνουμε σε αυτούς τα συνθήματα. Η Κυβέρνηση συνεχίζει με δράσεις και πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα πολύπλευρα ζητηματα που επηρεάζουν ολους τους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, τα οποία που προκύπτουν από την έκτακτη κρίση λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών», ισχυρίστηκε.

ΑΚΕΛ: Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι μια τεράστια πρόκληση που χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομοθεσία, αναφέρει σε δήλωση της η Επικεφαλής του Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Μαρίνα Σάββα.

«Εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προκύπτουν σήμερα δεκάδες σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τα αντιμετωπίσει, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής».

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τονίζει η κ. Σάββα για να συμπληρώσεις ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε σωστά τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο για τα θέματα ασύλου ούτε πάταξε τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

«Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση Αναστασιάδη στήριξε την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και ο ΔΗΣΥ την ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η Κυβέρνηση που σήμερα διαμαρτύρεται, στήριξε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα, τονίζει η κ Σάββα για να προσθέσει ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της και τώρα λένε θα πάνε να διεκδικήσουν από την Ευρώπη.

«Το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συβουλίου για Άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνο με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.
Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη της Εμπορίας Προσώπων.
Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy