Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ υιοθετεί ΕΛΑΜ και αρχίζει κυνήγι μαγισσών μετά το show υποκριτικής στο Πουρνάρα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Πολιτική ΕΛΑΜ στο μεταναστευτικό υιοθετεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ!

«Ντου» σε υποστατικά, νέα συρματοπλέγματα και νέα απαγορευτικά διατάγματα τύπου Χλώρακας

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Μετά από τις δηλώσεις/διευκρινίσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, διακρίνεται για ακόμη μια φορά ότι οι πολιτικές είναι εμποτισμένες με αρκετή δόση ξενοφοβίας. Επίσης κάποιες από αυτές παραπέμπουν σε πογκρόμ. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το ΕΛΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι υιοθετούνται δικές του προτάσεις για το μεταναστευτικό. Υιοθετούνται μέτρα όπως η αναστολή χορήγησης ασύλου και μαζικές απελάσεις. Συστήνονται αστυνομικές ομάδες για επιτήρηση της πράσινης γραμμής και αστυνομικοί έφοδοι σε σπίτια και γειτονιές…

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι τα μέτρα θα έχουν ως στόχο την αποτροπή εισόδου, στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, παράτυπων μεταναστών και την αυστηροποίηση των μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Επίσης την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις δομές φιλοξενίας ή στις Κεντρικές Φυλακές. Επιπλέον τη συνέχιση των προσπαθειών προς την ΕΕ ώστε να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές εκ μέρους των Βρυξελλών.


Κυνήγι μαγισσών και έφοδοι

Ο Μ. Πελεκάνος είπε ότι συζητήθηκε, επίσης, αριθμός άλλων μέτρων και ενεργειών που θα αμβλύνουν τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις συνεχιζόμενες ροές, «όπως είναι, για παράδειγμα, η παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας», χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει αυτή τη θέση με συγκεκριμένους αριθμούς.

Πρόσθετα, συνέχισε, η Αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε ακατάλληλα υποστατικά στα οποία διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες, αλλά και μέτρα που αφορούν σε κοινότητες στις οποίες συναθροίζονται υπεράριθμοι μετανάστες. Δηλαδή εξετάζεται η έκδοση διαταγμάτων απαγόρευσης μεταφοράς μεταναστών, όπως έγινε στη Χλώρακα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα μέτρα και εκεί και όπου απαιτείται να κατατεθούν προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση», σημείωσε.


Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι οι συνεχιζόμενες αυξημένες μεταναστευτικές ροές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην «εργαλειοποίηση των μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση» των ελεύθερων περιοχών.

Νέα συρματοπλέγματα

Σε ερώτηση για τους τρόπους που συζητήθηκαν ώστε να σταματήσουν οι ροές από τα κατεχόμενα, ο Μ. Πελεκάνος ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνονται όπως τα φυσικά εμπόδια, η ηλεκτρονική παρακολούθηση και η σύσταση της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής.

Επεσήμανε πως «υπάρχει περιθώριο αύξησης των φυσικών εμποδίων» και ότι αυτό εξετάζεται.


Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης διευκρίνισε ότι δεν έχει αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος, προσθέτοντας ότι είναι μέτρο που θα προστεθεί στα υφιστάμενα, όπως και αυτό της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα γίνει αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με τη μετακίνηση πληθυσμού από τις δομές σε άλλους χώρους. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αν επιτευχθεί η μείωση των ροών, θα μπορεί να γίνεται και καλύτερη διαχείριση στις δομές φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.