Μεταναστευτικό, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης ΥΠΕΞ στη Β. Μακεδονία

Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Βορείας Μακεδονίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ΥΠΕΞ της χώρας Νικόλα Ντιμίτροφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε χθες βράδυ την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βόρειας Μακεδονίας, τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά τη μονοήμερη επίσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας την οποία ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι δύο Υπουργοί, συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και εξετάστηκε η προοπτική προώθησης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Συζητήθηκαν, παράλληλα, οι σχέσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας και γενικότερα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό ζήτημα, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων, το Κυπριακό, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει για τη θετική στάση της Κύπρου σε σχέση με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ, ενώ συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η άμεση έναρξη διαλόγου για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, ως επίσης και η πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Συνεδρίου εντός του 2020, με στόχο την προώθηση των εκατέρωθεν επενδύσεων και του διμερούς εμπορίου, δεδομένης και της ύπαρξης απευθείας πτήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Τέλος, συμφωνήθηκε η αμοιβαία διαπίστευση Πρέσβεων σε Λευκωσία και Σκόπια, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε γίνει νωρίτερα δεκτός, σε χωριστές συναντήσεις, από τον Πρόεδρο της χώρας, Stevo Pendarovski, και από τον Πρωθυπουργό, Oliver Spasovski.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.