Μεταναστευτικό/Προσφυγικό: Συμφωνεί με Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ – Αδιέξοδες πολιτικές φωνάζει το ΑΚΕΛ

Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά καθόλου άμεσα είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δήλωσε ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα υπέδειξε ότι η Κύπρος χρειάζεται άμεσες δράσεις και μια συνολική στρατηγική με χρονοδιαγράμματα.

Έκρινε την κυβέρνηση για τις αργές διαδικασίες στους ελέγχους των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, σημειώνοντας ότι πλέον είναι γνωστό ότι η Κύπρος καθυστερεί και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό προς τους μετανάστες.

Ο κ. Σολωμού τόνισε ότι πρέπει να στηριχτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να σταματήσουν να παραχωρούνται επιδόματα.

Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλή χώρος είπε ότι είναι σωστή σκέψη, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ΕΕ.

Αδιέξοδες πολιτικές

Αδιέξοδες χαρακτήρισε τις πολιτικές της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνουν σε δράσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η πολιτεία δεν κατάφερε να κλείσει τις νόμιμες διόδους, εξηγώντας ότι από τους αριθμούς φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους φοιτητές που εξασφαλίζουν πολιτικό άσυλο.

Μάλιστα είπε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Πουρνάρα Σύριοι πρόσφυγες που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια την ώρα που πολλοί άλλοι κάνουν κατάχρηση του συστήματος μέσω των κολλεγίων.

Υπέδειξε ότι πρέπει να προωθηθούν διαδικασίες ταχείας εξέτασης των αιτήσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν δαπάνησε τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτόν τον σκοπό.

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη διμερών συμφωνιών για γρήγορα προγράμματα επιστροφών στο πλαίσιο της νομιμότητας αλλά και προγραμμάτων ένταξης για όσους τελικά θα μείνουν στην Κύπρο.

Ο κ. Συλικιώτης είπε επίσης ότι το αίτημα για αναστολή υποβολής αιτήσεων πολιτικού ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα εγκρίνεται μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο και κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες.

Ρατσιστική πολιτική

Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μια ρατσιστική πολιτική παρά να εντοπίσει το πραγματικό πρόβλημα στο μεταναστευτικό, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση ανέφερε ότι το 70% των μεταναστών είναι φοιτητές που ξεκινούν τις σπουδές τους στα κατεχόμενα αλλά δε μπορούν να τις ολοκληρώσουν και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ο κ. Πολυκάρπου πρότεινε την δημιουργία ενός συστήματος ασύλου που να αφορά τουυς Τουρκοκύπριους και την κοινή διαχείριση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να εγκριθεί το αίτημα για αναστολή της υποβολής αιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η λήψη ευνοϊκών μέτρων στην περίπτωση που μία χώρα δέχεται αυξημένες ροές μεταναστών.

Στο σκάφος παραμένουν οι 61 παράτυποι μετανάστες που αφίχθηκαν την Τετάρτη

Στο σκάφος παρέμειναν οι 61 παράτυποι μετανάστες που αφίχθηκαν την Τετάρτη στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Στα 61 άτομα παραδόθηκαν χτες κουβέρτες και τρόφιμα από μέλη της Πολιτικής Άμυνας. Σύμφωνα με Εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, το πλοιάριο εντοπίστηκε μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Πισσουρίου και Πάφου και σε αυτό επέβαιναν 11 γυναίκες, 22 άνδρες και 28 παιδιά, ηλικίας 2-16 χρόνων. Απέπλευσε τα μεσάνυκτα της Τρίτης από την Τρίπολη του Λιβάνου και λόγω της θαλασσοταραχής παρασύρθηκε στις ακτές της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με τους επιβάτες του, είχε ως τελικό προορισμό την Ιταλία.

Το πλοιάριο με την συνοδεία ακάτου της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας προσάραξε στο Λιμανάκι  της Κάτω Πάφου. Ένα παιδί που χρειάσθηκε ιατρικής περίθαλψης, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πάφου με τη συνοδεία της μητέρας του.

Οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους Σύροι πρόσφυγες και Λιβανέζοι υπήκοοι, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει διακινητής στο σκάφος και ισχυρίστηκαν ότι το είχαν αγοράσει και το χειρίζονταν οι ίδιοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy