Μεταρρύμθμιση ΤΑ: Η κυβέρνηση απαιτεί αναπομπή επικαλούμενοι ένα σχέδιο το οποίο η Βουλή δεν είδε ποτέ

Με νομικές αλχημείες κινδυνεύει να ενταφιαστεί η μεταρρύθμιση

Η αναπομπή της μεταρρύθμισης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, αφού τα επιχειρήματα αποδείχθηκαν αίολα. Η κίνηση του Προέδρου, όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με πολλούς διαφωνούντες να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να κινηθούν νομικά. Σε περίπτωση, δε, που η Βουλή καταψηφίσει την αναπομπή και ο Πρόεδρος αναφέρει τις νομοθεσίες στο Ανώτατο, τότε αυτό θα σημαίνει και την οριστική ταφόπλακα στη μεταρρύθμιση. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ένας από τους λόγους της αναπομπής είναι ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας να καθορίζει τα όρια των δήμων, αλλά της εκτελεστικής εξουσίας».


Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμινού, διερωτήθηκε αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γιατί η κυβέρνηση έκανε διαρκώς εκκλήσεις στη Βουλή για τον αριθμό των δήμων.

Επίσης διερωτήθηκε ποιος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας θα μπορέσει να σταθεί ενώπιον του δικαστηρίου και να έχει νομικό έρεισμα, από τη στιγμή που τοπικές Αρχές θα προσφύγουν κάνοντας αναφορά στην παραπομπή του Προέδρου.

Ένα άλλο ερώτημα που έθεσε ο Α. Δαμανού είναι γιατί η κυβέρνηση ανέπεμψε μόνο ό,τι αφορά το Δήμο Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς, αφού υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι δεν έγιναν σύμφωνα με τα θέλω της εκτελεστικής εξουσίας (π.χ. Αραδίππου).


Επί τούτου, οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι από τη στιγμή που δεν αντέδρασε ο Πρόεδρος για άλλες περιπτώσεις, τότε δεν προκύπτει ζήτημα συνταγματικότητας.

Το γεγονός αυτό έφερε την έντονη αντίδραση βουλευτών, με τον Α. Δαμιανού να αναφέρει πως «η πλούσια νομική επιστήμη δεν μπορεί να υπερισχύσει και της κοινής λογικής. Η απάντηση ότι είναι στην κρίση του Προέδρου αλά καρτ -έστω και αν ισχυρίζονται πολλαπλές αντισυνταγματικότητες- να επιλέξει μόνο μια για να αναπέμψει στο κοινοβούλιο δεν είναι νομική επιστήμη αλλά αλχημεία». Επίσης, μια άλλη δικαιολογία για την αναπομπή αφορά την επίκληση του τοπικού σχεδίου Ακάμα. Ωστόσο ο υπουργός αρνήθηκε να το κοινοποιήσει, επικαλούμενος ότι η διαρροή του ενόσω βρίσκεται υπό εκπόνηση θα δημιουργήσει προβλήματα. Ο Α. Δαμιανού υπέδειξε ότι «απαιτούν να γίνει αποδεκτή η αναπομπή επικαλούμενοι ένα σχέδιο το οποίο η Βουλή δεν είδε ποτέ».

Επεσήμανε δε ότι αν ο Πρόεδρος προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο, θα θέσει τελεσίδικα ταφόπλακα στην προσπάθεια μεταρρύθμισης, γιατί ουσιαστικά θα παγώσει την υπογραφή της νομοθεσίας. Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στάθμισε τις αλλαγές και έκρινε πως παρά τα προβλήματα που προκύπτουν, θα τα διαχειριστεί. Σμείωσε όμως ότι «δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την αιφνιδιαστική αλλαγή της τελευταίας στιγμής και τη δημιουργία Δήμου Ακάμα. Η απόφαση τριχοτομεί την ορεινή περιοχή της Πάφου» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία ανάπτυξη, καθώς ήδη υπάρχουν 4 διαφορετικά σχέδια στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι δεν ευσταθεί τεχνοκρατικά η δημιουργία του Δήμου Ακάμα, εκφράζοντας ανησυχία για τη βιωσιμότητά του.


Η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έκανε λόγο για προσωπικά συμφέροντα υπουργών και συνδεδεμένων με αυτούς προσώπων, με τον υπουργό να διαψεύδει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.