Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά να εξυπηρετούν την κοινωνία

ΓΓ ΑΚΕΛ: Το νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο εξαντλεί τα περιθώριά του

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με θέμα «Κτίζοντας την οικονομία της επόμενης δεκαετίας». Στόχος του φόρουμ είναι να δώσει τροφή για εποικοδομητικές σκέψεις και το παράδειγμα ενός διαλόγου από τον οποίο όλοι θα βγουν κερδισμένοι και αποφασισμένοι να συμβάλουν, ακόμα και με τις διαφωνίες τους, στην επίτευξη μιας νέας προσέγγισης στην οικονομία. Προσέγγισης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, έτσι ώστε η οικονομία να ξεπεράσει τις αδυναμίες της, να δώσει στους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους νέους επιστήμονες και την κοινωνία ευρύτερα, την ενθάρρυνση που χρειάζεται για να κινητοποιήσει τις δυνάμεις και να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανησυχίες της.

Στο χαιρετισμό του ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι οι κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται παίρνοντας εκρηκτικές διαστάσεις. Το φάσμα της φτωχοποίησης απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η κάποτε ευημερούσα μεσαία τάξη συρρικνώθηκε δραματικά. Οι νεότερες γενιές βλέπουν τα κεκτημένα και την ποιότητα ζωής των προηγούμενων γενιών να εξανεμίζονται. Ο εθνικός πλούτος ξεπουλιέται ανεξάρτητα από τη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται αυξάνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εργαζομένων από εργοδότες. Η ανησυχία και η ανασφάλεια κυριαρχούν παραλύοντας όχι μόνο τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και τις πιο δυναμικές παραγωγικές ομάδες.

Υπέδειξε επίσης πως είναι ολοφάνερο ότι το νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο που κυριάρχησε στις προηγούμενες δεκαετίες εξαντλεί τα περιθώρια βιωσιμότητάς του. Οι αναλύσεις που παλαιότερα ταυτίζονταν με τις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους τους παρατηρητές και συντελεστές των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων.

Πρόσθεσε πως είναι φανερό ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να παραχθεί νέος πλούτος, να λειτουργήσει το κράτος πρόνοιας ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες, η αποσταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι μόνο.

Όπως επεσήμανε, αν η κοινωνική συνοχή δεν αποκατασταθεί και αν δεν θεωρηθεί ως ο πυλώνας που σταθεροποιεί την οικονομία μας και παράγει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξή της, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης θα καταστεί μόνιμη και καταστροφική απειλή. Σταθερή μπορεί να είναι μόνο η οικονομία που προάγει τα συμφέροντα των πολλών και παράγει ευημερία για όλους. Οικονομία που εμπνέει σε όλους σιγουριά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως στόχος του Φόρουμ δεν είναι να ασκηθεί κριτική στην Κυβέρνηση, ωστόσο η ίδια συνεχίζει να πορεύεται στο μονόδρομο που ακολουθεί τα τελευταία εφτά χρόνια αγνοώντας ότι το αφήγημά της για επιτυχή έξοδο από την κρίση είναι μόνο η μισή αλήθεια. Το χειρότερο είναι ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς σχέδιο και όραμα για το μέλλον.