Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών

Δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών από την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι τα όσα συζητιούνται τη δεδομένη στιγμή για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δεν διαφοροποιούν τις δυνατότητες ενός μεσαίου ταξικά πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, λέγοντας ότι τα τέλη και τα χαρτόσημα είναι υψηλά σχεδόν απαγορευτικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένας πολίτης για να πατήσει το πόδι του έξω από την αίθουσα ενός δικαστηρίου χρειάζεται 500-1.000 ευρώ πλην των δικηγορικών εξόδων.

Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση που συζητιέται αφορά κυρίως την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοσύνη, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο και το νέο Εφετείο που θα δημιουργηθεί.

Ο κ. Δαμιανού υπέδειξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί απρόσκοπτα η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και να μειωθούν τα τέλη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι εκκρεμεί η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα δικαστήρια από όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και όχι να γίνει προνόμιο των λίγων.

Αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις όπου πολίτες αναγκάζονται να πουλήσουν χωράφι για να πάνε στο δικαστήριο ή περιμένουν 8-10 χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Ο κ. Ευσταθίου υπέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει νομοσχέδιο που να αφορά την πρακτική ζωή του πολίτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy