Μεταρρύθμιση δικαιοσύνης: «Μπροστά σε ένα επαναλαμβανόμενο ντε ζα βου η Βουλή»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βρέθηκαν την Τετάρτη τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των ανώτατων βαθμίδων της Δικαιοσύνης, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου, να διαμηνύει πως η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει.

Πρόκειται για τρία νομοσχέδια, τα οποία εκκρεμούν και αποτελούν το επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών υπό νέα σύνθεση, όπου συζητήθηκαν επί της αρχής τα τρία νομοσχέδια.

Όπως ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Νομικών η αρμόδια Υπουργός, «μέσα από αυτό τον σχεδιασμό εκσυγχρονίζεται ολόκληρο το σύστημα της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια που ξεπερνούν τις 42 χιλιάδες πρωτόδικες υποθέσεις και τις 5 χιλιάδες εφέσεις», σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωσή του, παραδίδεται στην κοινωνία αυτό που της ανήκει, δηλαδή η εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και η αναβάθμιση της ποιότητάς της.

Αναφερόμενη στα τρία νομοσχέδια, η κ. Δράκου είπε πως αποτελούν το επίκεντρο του εν λόγω νομοθετικού προγράμματος, αφού αφορούν τη δομή και ειδικότερα την ανώτατη βαθμίδα του ναού της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω νομοσχέδια είναι το αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με εκπροσώπους των κομμάτων της προηγούμενης Επιτροπής Νομικών, καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ανέφερε, επίσης, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκίνησε ένα νέο κύκλο επαφών και είχε συναντήσεις μέχρι στιγμής με την Πρόεδρο και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις της με όλα τα κόμματα.

«Στόχος των συναντήσεων μου», είπε, «είναι να εντοπίσω τις διαφωνίες ή και επιφυλάξεις των εμπλεκομένων και ν’ ανταλλάξω μαζί τους απόψεις, προκειμένου μαζί να καταλήξουμε στις λύσεις που θα οδηγήσουν στον τελικό στόχο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή θέληση θα γεφυρωθούν οι διαφορές, ώστε τα νομοσχέδια να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και να ψηφιστούν, το συντομότερο δυνατόν.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχει γίνει μια συζήτηση και εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες και επιφυλάξεις σε επιμέρους σημεία, για να σημειώσει ότι ως Υπουργός Δικαιοσύνης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια.

«Θα συνεχίσω όσο υπάρχει η διαδικασία στη Βουλή να βλέπω το Ανώτατο Δικαστήριο, τις πολιτικές δυνάμεις και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου εκεί που υπάρχουν ανησυχίες να μειωθούν στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό. Έχω εξηγήσει ότι η μεταρρύθμιση, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει. Διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν -πάντοτε υπάρχουν- αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσει η μεταρρύθμιση», είπε.

Επιπλέον, είπε πως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής Νομικών πως η δική της προσπάθεια δεν είναι αρκετή, για να συμπληρώσει πως όλοι μαζί πρέπει να βρουν τη λύση και να γεφυρώσουν τις διαφορές με καλή θέληση και συναινετική προσέγγιση.

Σε ερώτηση εάν η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων είναι προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Δράκου είπε πως «η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, προκείμενου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων», ωστόσο, σημείωσε πως η προσπάθεια «δεν είναι μόνο για τα κονδύλια που υπάρχουν από την Ευρώπη, αλλά είναι απαίτηση της κοινωνίας και του πολίτη και αυτό πρέπει πρώτιστα να μας απασχολεί».

«Θα πρέπει να λάβουμε φυσικά υπόψη και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι τα έχει ανάγκη η οικονομία μας και η κοινωνία. Αλλά πρώτιστος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη», είπε.

Κατά τη συνέδρια της Επιτροπής Νομικών η Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε συνοπτικά τα 3 νομοσχέδια, ώστε και τα νέα μέλη της Επιτροπής να καταστούν γνώστες του όλου εγχειρήματος στο οποίο αποσκοπούν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε όλα όσα προηγήθηκαν και έχουν γίνει και συμπληρώνουν την  προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, όπως μεταξύ άλλων τη δημιουργία της Σχολής Δικαστών, τους κανονισμούς της δικονομίας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα δικαστήρια με την τυποποίηση των πρακτικών.

Σε ερώτηση αν θα θεραπευτεί το μεγάλο πρόβλημα στον χώρο της Δικαιοσύνης με την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων απάντησε πως  «ναι, αυτό πιστεύω, για αυτό προωθούνται αυτά τα νομοσχέδια».

«Και όπως είπα αυτά είναι μέρος ενός πολυδιάστατου, φιλόδοξου προγράμματος που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν ακόμη 3 νομοσχέδια που θα προωθηθούν για συζήτηση όπως είναι η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου, του Ναυτοδικείου, η αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας. Έχουν ήδη γίνει, όπως έχω αναφέρει, αρκετά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το backlog και αυτά συμπληρώνουν και είναι συνέχιση ενός ολιστικού σχεδιασμού», συνέχισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, απηύθυνε έκκληση όπως ληφθούν οι «γενναίες αποφάσεις» και προχωρήσουν στην ψήφιση των νόμων, ώστε να μπορούν να ελπίζουν ότι θα τεθούν τα εχέγγυα για να δώσουν στις επόμενες γενιές εκείνη τη δικαιοσύνη που χρειάζεται, εκείνη τη δικαιοσύνη που απαιτείται να έχει ένα ευρωπαϊκό κράτος και ένα κράτος δικαίου.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως «τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στο δια ταύτα».

«Έχουμε την τύχη να έχουμε μια ανεξάρτητη και ακέραιη δικαιοσύνη στον τόπο μας. Έχει επανειλημμένα τύχει ευμενών σχολίων και η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα των δικαστών μας από διαφόρους φορείς και στην Κύπρο και στο εξωτερικό», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε «δυστυχώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι τέτοιες, που στο τέλος της ημέρας πλήττουν τον πυρήνα της απονομής της δικαιοσύνης μιας και είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι δικαιοσύνη».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως «τα πράγματα είναι οριακά», για να προσθέσει ότι «ευθύνες υπάρχουν παντού και συνυπεύθυνοι όλοι».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, όπως και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να συμπληρώσει πως «την ίδια ώρα, απαιτείται η ίδια σοβαρότητα και η ίδια στοχοπροσήλωση απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

«Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιοι να παραμείνουν οχυρωμένοι στις θέσεις τους, γιατί αν αυτό εξακολουθήσει να υφίσταται δεν θα υπάρξει προφανέστατα ποτέ καμιά απολύτως μεταρρύθμιση. Πρέπει να υπάρξει σύνθεση των απόψεων, πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να καταλήξουμε σε λύσεις», είπε.

Ο κ. Τορναρίτης υποστήριξε ότι θέλουν το συντομότερο δυνατόν να ψηφιστεί η δικαστηριακή μεταρρύθμιση, όχι για το ορόσημο του Δεκέμβρη και την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά για να υπερασπιστούν τους πολίτες για το κράτος δικαίου που πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχω πει και στην Επιτροπή ότι θα δώσω ένα μήνα προθεσμία σε όλους τους φορείς να εξετάσουν, να επανεξετάσουν τις θέσεις τους, να διαβουλευθούν και να συνδιαβουλευθούν μεταξύ τους και μετά τα τρία νομοσχέδια θα επανέλθουν στην Επιτροπή Νομικών για τελική κατ’ άρθρο συζήτηση και αποστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκεί πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως είπε «η Βουλή βρίσκεται για πολλοστή φορά μπροστά σε ένα επαναλαμβανόμενο ντε ζα βου».

Όπως πρόσθεσε «οι βασικές θεσμικές ενστάσεις, που εξέφρασε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί πτυχών της μεταρρύθμισης που κατά τη γνώμη τους ενέχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας, ουδόλως έχουν αρθεί».

«Η κυβέρνηση αντί να απολογηθεί για την αποτυχία της να στείλει στο Κοινοβούλιο μια συμφωνημένη μεταρρύθμιση μεταξύ της ίδιας και της δικαστικής εξουσίας μετακυλίει τη θεσμική ευθύνη στο Κοινοβούλιο, για να ασκήσει επιδιαιτητικό ρόλο ερήμην και παρά τη διαφωνία του Ανώτατου Δικαστηρίου, για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του Ανώτατου Δικαστηρίου;», διερωτήθηκε.

Σημείωσε ότι παραμένει το χάσμα θέσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Ανωτάτου Δικαστηρίου για πολλά θέματα που αφορούν τα νομοσχέδια, προσθέτοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις κυβέρνησης και φορέων προς τη βουλή, δεν αφορούν το σώμα, ούτε για τις καθυστερήσεις, ούτε για την αποτυχία στην κατάληξη μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι «μετά που η δικαιοσύνη αφέθηκε στην τύχη της τα τελευταία οκτώ χρόνια και αφέθηκε να βουλιάζει και να καταρρέει, ακούστηκαν σήμερα εκκλήσεις από την Κυβέρνηση για γρήγορη έγκριση των νομοσχεδίων».

«Για το ΔΗΚΟ», είπε, «η μεταρρύθμιση είναι εθνικό θέμα και όχι αντικείμενο μικροκομματικού επικοινωνιακού παιγνιδιού. Γεγονός αναντίλεκτο παραμένει ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα μας πρωτοπόρα σε αυτό τον τομέα με τεράστια οφέλη και έσοδα για όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους λειτουργούς δικαιοσύνης».

Συμπλήρωσε ότι «παρά ταύτα δεν ήταν προτεραιότητα γι’ αυτή τη κυβέρνηση η σωστή μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», για να σημειώσει πως «για το ΔΗΚΟ σημασία δεν έχει η επικεφαλίδα στις εφημερίδες την επομένη της ψήφισης του οποιουδήποτε νόμου».

«Δεν έχει σημασία για εμάς η επικοινωνιακή διαχείριση ενός άνευ ουσίας και κενού περιεχομένου μηνύματος που θα ήθελαν κάποιοι να δώσουν. Για εμάς σημασία έχει η ουσία. Και όσο σημαντικό είναι για το ΔΗΚΟ η έγκαιρη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, άλλο τόσο είναι για εμάς καίριο η σωστή μεταρρύθμισή της δικαιοσύνης», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy