Μεταρρύθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Του
Βαλεντίνου Φακοντή*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ Μεταρρύθµιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο τελικό της στάδιο. Η Επιτροπή Εσωτερικών συζητά τις τελευταίες αλλά πολύ σηµαντικές πτυχές της (συνενώσεις, αριθµός δήµων, τοπικά δηµοψηφίσµατα). Προτεραιότητά µας είναι να καταλήξουµε σε ένα νέο σχήµα που θα είναι βιώσιµο, λειτουργικό, αποτελεσµατικό, µε στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο σύνολο των πολιτών και την ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Αρχών στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θέλω να είµαι αισιόδοξος ότι, είτε πλειοψηφικά είτε οµόφωνα, θα υπάρξει σύντοµα κατάληξη σε όλα τα ζητήµατα, ώστε να οδηγηθεί το νοµοθετικό πλαίσιο της Μεταρρύθµισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ψήφιση από την Ολοµέλεια της Βουλής.

Στηρίζουµε τη Μεταρρύθµιση γιατί είναι µια αδήριτη κοινωνική ανάγκη. Το σύστηµα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο δεν µπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες των πολιτών, γιατί, ενώ η κοινωνία και οι ανάγκες της αλλάζουν, έχει παραµείνει στάσιµο.

Στηρίζουµε τη Μεταρρύθµιση γιατί ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, καθώς µεταφέρει εξουσίες από το κεντρικό κράτος σε µια αποκεντρωµένη, Τοπική Αρχή. Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σηµαίνει βέβαια και οικονοµικά βιώσιµη τοπική εξουσία, κατά συνέπεια όσο περισσότερη οικονοµική ανεξαρτησία διαθέτει, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες.

Στηρίζουµε τη Μεταρρύθµιση παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση, που είναι στην εξουσία για σχεδόν 9 χρόνια, έχασε πολύτιµο χρόνο υποβάλλοντας αντιφατικές προτάσεις και αυτό είχε ως συνέπεια την αναβολή των δηµοτικών εκλογών του ∆εκεµβρίου.

Ως ΑΚΕΛ στηρίζουµε τη Μεταρρύθµιση και µε τις προτάσεις µας, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν και από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, επιχειρούµε να την κάνουµε καλύτερη και πιο αποτελεσµατική.

Καµιά όµως Μεταρρύθµιση δεν θα αποδώσει το αναµενόµενο, αν δεν προχωρήσει ταυτόχρονα και η µετάβασή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ηλεκτρονική εποχή. Παρά τα βήµατα που έχουν γίνει, όλοι αναγνωρίζουµε την ανάγκη εφαρµογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Η γραφειοκρατία,  η ταλαιπωρία στις ουρές, το χάσιµο πολύτιµου χρόνου πρέπει να µείνουν στο παρελθόν. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία  που έχουµε πλέον στη διάθεσή µας µπορούν δυνητικά να βελτιώσουν την ποιότητα της λήψης αποφάσεων και τη διαφάνεια, να προωθήσουν την επικοινωνία, να καλλιεργήσουν την ενεργό συµµετοχή των πολιτών στα κοινά. Οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να αξιοποιήσουν τα €8,2 δισ. που θα δαπανήσει η Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027 για το πρόγραµµα «Ψηφιακή Ευρώπη».

Αυτή η αλλαγή έχει ακόµα µεγαλύτερη σηµασία για την Πάφο. Οι µεγάλες αποστάσεις ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους κατοίκους της επαρχίας µας, γι’ αυτό και έχουµε έναν ακόµα λόγο για να πιέσουµε για τη Μεταρρύθµιση αυτή.

Η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η µετάβαση στην Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση είναι αναγκαίες. Πρακτικά, είναι οι δύο όψεις του ιδίου νοµίσµατος, γιατί έτσι θα λύσουµε πολλά από τα σηµερινά προβλήµατα µε εργαλεία από τη σηµερινή εποχή.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.