Μεταρρύθμιση Τ.Α.: Φως στην άκρη του τούνελ –  Διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών

Ξεκίνησε να διαφαίνεται φως στο τούνελ της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συζητήθηκαν τα πιο επίμαχα ζητήματα: τα δημοψηφίσματα και οι συνενώσεις δήμων, αλλά και των κοινοτήτων με δήμους. Ωστόσο πλέον τα κόμματα μπαίνουν στη διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών, οπότε μέχρι και την ψήφιση της μεταρρύθμισης τίποτα δεν μπορεί θεωρείται δεδομένο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε ό,τι αφορά τις συνενώσεις, η συζήτηση διήρκεσε αρκετές ώρες, καθώς η επιτροπή είδε μία – μία τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ωστόσο ότι όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των κοινοτήτων για την τελική μορφή των δήμων στους οποίους συμμετέχουν, θα συζητηθούν στη συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας, την οποία θα απασχολήσουν τα ζητήματα που έθεσε η Ένωση Κοινοτήτων. Στόχος είναι να δοθεί περιθώριο μερικών ημερών, ώστε να γίνουν νέες επαφές. Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός δήμων παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μερικές από τις τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Επιτροπής, οι μόνοι δήμοι που μένουν μόνοι τους είναι ο Στρόβολος και το Παραλίμνι. Ωστόσο η ΔΗΠΑ εξήγγειλε ότι προτίθεται να καταθέσει τροπολογία ώστε ο Στρόβολος να συνενωθεί με τη Λακατάμια, το Τσέρι και την Ανθούπολη (Δήμος Λακατάμιας). Επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι κάνει σκέψεις να καταθέσει τροπολογία, ώστε ο Στρόβολος να συνενωθεί με έναν εκ των νέων Δήμων Λευκωσίας ή Λακατάμιας.

Συζήτηση έγινε και για τον Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος επιθυμεί να συνενωθεί με τον Δήμο Λατσιών και Γερίου, ώστε να δημιουργήσουν τον Δήμο Αθαλάσσας, και όχι με τον νέο Δήμο Λευκωσίας, που θα περιλαμβάνει την Έγκωμη και τον Άγιο Δομέτιο. Ωστόσο δεν πέρασε η πρόταση, αφού μόνο το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι συμφωνούν. Το ΑΚΕΛ εξήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία στην Ολομέλεια.

Για τον Δήμο Αραδίππου αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει με τη Λάρνακα. Ο υπουργός ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για να μείνει μόνος του είναι να συνενωθεί με τους Τρούλλους και τα Κελιά, με προοπτική να ενταχθεί και η Ορόκλινη.

Επίσης έγινε συζήτηση για τον τρόπο δημιουργίας τοπικών διαμερισμάτων και ότι οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας θέλουν να μετατραπούν σε διαμέρισμα του Δήμου Λεμεσού. Το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ συμφωνούν, ωστόσο η ΔΗΠΑ ζήτησε να μη συζητηθεί χθες, αλλά να γίνει συγκεκριμένος μηχανισμός, αφού ενδεχομένως να θέλουν κι άλλες περιοχές να γίνουν διαμερίσματα στους δήμους τους.

 

Τοπικά δημοψηφίσματα
Η Επιτροπή Εσωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων. Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα, ωστόσο ανέφεραν ότι για χάρη συναίνεσης μπορούν να αποδεχτούν τη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.