Μεταρρύθμιση Τ.Α: Ο ΔΗΣΥ δυναμιτίζει ξανά τις προσπάθειες

Α. Βύρας: Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για άλλη αναβολή ή καθυστέρηση της μεταρρύθμισης

Συνεχίζει με κάθε τρόπο να βάζει εμπόδια στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ΔΗΣΥ, αφού είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανεχτούν τη σημερινή μορφή που πήραν τα νομοσχέδια από την Επιτροπή Εσωτερικών.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε ότι αν όλοι ήταν συνεπείς, χθες θα είχε ψηφιστεί η μεταρρύθμιση. Ωστόσο, σημείωσε πως παρά την αποτροπή της ψήφισης, από το παρασκήνιο, δόθηκε παράταση στην υποβολή των τροπολογιών μέχρι χθες, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να σταλούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια.

Ο Άριστος Δαμιανού υπέδειξε όμως και την αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων από τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση. Όπως είπε, ενώ χθες «από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών καλούσαν τα κόμματα να συνεχίσουν σε πνεύμα συναίνεσης, την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ και η κοινοβουλευτική του ομάδα επανέλαβαν τον κακό τους εαυτό. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και παρά την εκπνοή της συμφωνημένης προθεσμίας για κατάθεση τροπολογιών, αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να το πράξουν. Δυναμιτίζοντας έτσι ξανά την όλη προσπάθεια».

Ως εκ τούτου, κάλεσε τον υπουργό και τον ΔΗΣΥ να αποφασίσει τι θέλει.

Αμετακίνητη στους 17 δήμους είναι η κυβέρνηση αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβαν πεισματικά ότι δεν δέχονται την αύξησή τους.

Προσφωνώντας την 38η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τελευταία παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση και σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι αδιανόητο να επιμένουμε σε αριθμούς δήμων που εν τη ουσία θα φέρουν απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση. Απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να δραπετεύσουν από τα βασίλεια καθώς -κατά τον ίδιο- κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει πολυτέλεια το Α κόμμα ή το Β να επιδιώκουν να κρατούν βασίλεια.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι εάν αυξηθούν οι δήμοι από 17 σε 20, τότε «με βεβαιότητα» η πράξη αυτή «θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλαμε διακινδυνεύοντας την ίδια τη βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μεγάλος χαμένος θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα και τις αναμενόμενες ζημιές που θα προκύπτουν».
Και οι δύο κάλεσαν τα κόμματα να καταλήξουν σε πλαίσια συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί και δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για άλλη αναβολή ή καθυστέρηση.

Μιλώντας από το ίδιο βήμα, υπέδειξε ότι η αναβολή των εκλογών είναι ανεπίτρεπτο να πάει χαμένη χάρη μιας ατέρμονης συζήτησης. Επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί αναγκαιότητα για την Κύπρο και πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για Τοπικές Αρχές, οι οποίες θα είναι διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητες, λειτουργικές και με εμπλουτισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, προέχει των οποιωνδήποτε άλλων εκκρεμοτήτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy