Μεταρρύθμιση ΤΑ, ηχορύπανση, παραλίες, και στεγαστική πολιτική συζήτησε η Επ. Εσωτερικών

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η νομοθεσία για την ηχορύπανση και τις παραλίες, καθώς και η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος ενημέρωσε για τις κινήσεις και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε αρχικά στη νομοθεσία για την ηχορύπανση, λέγοντας πως ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτή τη βδομάδα θα εκδοθούν διατάγματα τα οποία θα αρχίσουν να καθιστούν τον νόμο του 2016 ενεργό, ούτως ώστε να εφαρμόζεται η διαδικασία.

Όπως εξήγησε, τα διατάγματα αυτά αφορούν, πρώτον, την ηχητική διαβάθμιση και θέσπιση ανωτάτων ορίων εκπομπής ήχου στις περιοχές της Κύπρου με βάση τη μελέτη που έγινε, δεύτερον, τις προϋποθέσεις που η αρμόδια αρχή θα μπορεί να μειώσει τα μέγιστα ή τα ανώτατα όρια εκπομπών ήχου, τρίτον τις προδιαγραφές των κινητών μετρητών που θα χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση των παραβάσεων, και τέταρτον, τις προδιαγραφές των ηχητικών μελετών που προνοούνται στον νόμο και τα έντυπα που απαιτούνται για αδειοδότηση των νέων αδειών εκπομπής ήχου. Όπως σημείωσε, τερματίζεται η αδειοδότηση για άδεια μεγαφώνων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου αυτή τη βδομάδα, προωθείται και τροποποίηση του νόμου για τη δυνατότητα καθορισμού του ωραρίου εκπομπής ήχου από τις τοπικές αρχές, η πιο έμπρακτη εμπλοκή της αστυνομίας σε κάποιες ειδικές συνθήκες, το θέμα των ποινών, η ρύθμιση για άλλους χώρους, εκτός των κέντρων αναψυχής, όπως ξενοδοχεία, όπως επίσης και η ρύθμιση για προσωρινές άδειες, όπως σε συναυλίες.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τα επαρχιακά συμπλέγματα, την ενοποίηση των Συμβουλίων Αποχετεύσεως, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε 5 επαρχιακά συμπλέγματα. Όπως είπε, το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει πριν από περίπου τρεις μήνες στη Νομική Υπηρεσία και αφορά συγκεκριμένα συμπλέγματα κοινοτήτων, με καθορισμένες αρμοδιότητες. Από 350 τοπικές αρχές έχουμε δημιουργήσει περίπου 35-37 τοπικά συμπλέγματα τα οποία θα είναι αρμόδια για μια σειρά υπηρεσιών, θα έχουν καθορισμένο προσωπικό, θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους και θα έχουν νομική οντότητα», είπε.

Σε ότι αφορά το τρίτο νομοσχέδιο, είπε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με την Ένωση Δήμων, και γίνεται αυτή τη στιγμή τεχνική επεξεργασία όλων των προνοιών. Σημείωσε πως είναι ένα πολύ δραστικό και ριζοσπαστικό νομοσχέδιο, με σωρεία νέων αρμοδιοτήτων που αφορά επίσης και τη διοικητική αυτονόμηση των ίδιων των τοπικών αρχών αλλά και την οικονομική αυτονόμηση, “ούτως ώστε να ξέρουμε ότι πρώτον θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες που αναμένει ένας Ευρωπαίος πολίτης από τους ίδιους τους δήμους δεύτερον, θα έχουν τους πόρους να το πράξουν αυτό το πράγμα και τρίτον, ότι θα λειτουργούν σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων 1-2 μηνών και αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σημείωσε πως θα εφαρμοστεί τότε, γιατί χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος για την οποία έχουμε προνοήσει και συζητούμε ξανά με την Ένωση Δήμων ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις. Σημείωσε, τέλος, πως «δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να πούμε ότι εφαρμόζουμε αύριο αυτό το νομοσχέδιο με όλες αυτές τις νέες αρμοδιότητες, με όλους αυτούς τους νέους μηχανισμούς ελέγχου».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, στις δικές της δηλώσεις είπε πως φαίνεται πως θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως η Επιτροπή Εσωτερικών προτίθεται να προωθήσει άμεσα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης. Σημείωσε πως αναμένει από την Κυβέρνηση να προωθήσει τα νομοσχέδια για τους Δήμους και τις Κοινότητες στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά τα θέματα παραλιών και ηχορύπανσης, η κ. Μαύρου είπε πως για τα θέματα παραλιών φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν λύσεις σύντομα, με τις καταγγελίες αυτό το καλοκαίρι να αυξάνονται. «Θα πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα και αυτό είναι που έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών», είπε.

Σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική, η κ. Μαύρου είπε πως πέραν από την αύξηση στην επιδότηση ενοικίου, το οποίο δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, δεν έχουμε δει ακόμα αποφασιστικές λύσεις στα προβλήματα. Όπως είπε έχουν εξαγγελθεί οκτώ πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά όμως τα σχέδια για ακριτικές περιοχές και ορεινές κοινότητες οι αιτήσεις είναι πολύ λίγες, ενώ τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή κατοικία δεν έχουν λειτουργήσει στην πράξη.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί για τα τρία θέματα, μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, ηχορύπανση και ζητήματα παραλιών, και στεγαστική πολιτική, γιατί έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις, απαντήθηκαν ερωτήματα και τροχοδρομήθηκαν λύσεις ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οσον αφορά τη τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Νουρής είπε ότι με βάση το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία στην απόδοση αρμοδιοτήτων και ότι πλέον οι τοπικές αρχές έχουν κατανοήσει ότι η μεταρρύθμιση και οι συνενώσεις στους Δήμους δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το εργαλείο για να γίνουν βιώσιμοι και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο κ. Νουρής είπε πως είναι απόλυτα αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, και εξέφρασε στήριξη σε αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης γιατί δεν υπάρχει πισωγύρισμα, όπω ανέφερε.

Για το θέμα της ηχορύπανσης και των παραλιών, ο κ. Νουρής είπε πως από τη στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις όλων των προβλημάτων. Ηδη, όπως είπε, στο Υφυπουργείο Τουρισμού έχει αποφασιστεί η απόδοση των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των παραλιών. Για την ηχορύπανση, εξέφρασε ικανοποίηση από τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για έκδοση διαταγμάτων για ρύθμιση των προβλημάτων που είχαν θέσει σε απραξία τον Νόμο του 2016.

Για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Νουρής δήλωσε ικανοποίηση για την ευελιξία με την οποία το Υπουργείο και ο ΚΟΑΓ αντιμετωπίζουν τα νέα σχέδια στεγαστικής πολιτικής, για τα οποία έχουν υπάρξει απτά δείγματα ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών. Σημείωσε πως είναι πρώιμο να αξιολογηθούν τα σχέδια κινήτρων για νέες οικιστικές μονάδες, τα οποία ωστόσο είναι μια ριζοσπαστική κίνηση της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Εσωτερικών, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαίνει προς σαλαμοποίηση. Αναφέρθηκε σε τρία νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως το πρώτο αφορά τη σύσταση επαρχιακών συμβουλίων το οποίο είναι ήδη κατατεθειμένο στην Επιτροπή Εσωτερικών, το δεύτερο αφορά την ενοποίηση των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, Αποχετεύσεων και Στερεών Αποβλήτων και το τρίτο την μείωση των Δήμων και των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να καταθέσει τα δύο τελευταία.

Όπως είπε το ΔΗΚΟ είναι υπέρ της Μεταρρύθμισης και προσπάθησε με ιδέες, προτάσεις και συνεργασία να συμβάλει ούτως ώστε αυτή να γίνει πραγματικότητα, θέτοντας όμως από την αρχή δύο απαράβατους όρους. Ο πρώτος, η μεταρρύθμιση να προβλέπει και τη δραστική μείωση του αριθμού των Δήμων και ο δεύτερος όπως έρθει ενώπιον της Βουλής στο σύνολό της. Οι όποια σαλαμοποίηση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, είπε και έκανε έκκληση όπως η Κυβέρνηση φέρει το σύνολο των νομοσχεδίων ενώπιον της Βουλής.

Για το θέμα της προστασία των παραλιών, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως η νομοθεσία δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι και αυτή την περίοδο τα προβλήματα της αναρχίας και της ανασφάλειας των λουόμενων συνεχίστηκαν. «Αυτό που απαιτούμε είναι άμεσα να επισπευθούν οι διαδικασίες, να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και οι εξουσίες που έχει σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών να μεταφερθούν στο αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού», είπε.

Όσον αφορά το θέμα της ηχορύπανσης, ο κ. Λεωνίδου είπε πως σήμερα ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και συμφωνεί με την Επιτροπή Εσωτερικών για την ανάγκη τροποποίησης και εφαρμογής της νομοθεσίας. «Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε τις κατάλληλες διεργασίες και διαδικασίες έτσι που να εφαρμοστεί η νομοθεσία απόλυτα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως στα θέμα που αφορούν την ηχορύπανση, τις παραλίες και τα ψηλά ενοίκια, το ΕΛΑΜ κατέθεσε μια σειρά ερωτήσεων και προτάσεων προς τον Υπουργό Εσωτερικών. «Είναι η στιγμή που το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να δείξει αν έχει την πραγματική θέληση να επιλύσει αυτά τα ζητήματα για να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε έτσι ώστε να επωφεληθεί ο τόπος», σημείωσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.