Μεταρρύθμιση Τοπ. Αυτοδιοίκησης: Ο μεγάλος όγκος τροπολογιών έχει καλυφθεί-Συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα

Νέα έκτακτη συνεδρία θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα για τις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, για τα δημοψηφίσματα, για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εκλογής αντιδημάρχων αλλά και το ενδεχόμενο για μερική αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Τόνισε ότι ο μεγάλος όγκος τροπολογιών έχει καλυφθεί.

Επίσης ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα προτείνει στην πρόεδρο της Βουλής όπως στις 24 Φεβρουαρίου οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος, τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απηύθυνε δε έκκληση προς τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων να μην υπάρξει η προοπτική για αναβολή του θέματος. Επίσης είπε ότι οι τροπολογίες που δεν θα εγκριθούν, θα ομαδοποιηθούν προκειμένου να είναι πιο εύκολη η διαδικασία στην Ολομέλεια. Για τη θέση του ΑΚΕΛ, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι πρέπει να παραμείνει η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων ενώ είπε ότι το κόμμα του επιμένει σε 20 δήμους.

Ο ΔΗΣΥ δια του Νίκου Σύκα σημειώνει ότι το κόμμα του απορρίπτει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ενώ σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει σε 17 δήμους. Σημείωσε ότι λόγω της συναίνεσης που υπάρχει μπορεί να καταλήξουν και σε λίγο πιο πάνω από τους 17 αλλά κάτω από 20 δήμους.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αρκετές συγκλίσεις στις τροπολογίες για τη μεταρρύθμιση. Επίσης είπε ότι για το ΔΗΚΟ δεν είναι ο αριθμός των δήμων το τεράστιο πρόβλημα, αλλά ο τρόπος άσκησης της εξουσίας, λέγοντας ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει την Δευτέρα. Για τα δημοψηφίσματα είπε ότι είναι καταγεγραμμένη η άποψη του ΔΗΚΟ όπως γίνουν δημοψηφίσματα.

Η ΔΗΠΑ δια του Μαρίνου Μουσιούττα επιμένει στους 14 δήμους ενώ τάσσεται κατά της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων αναφέρθηκε σε τροπολογία του Κινήματος για δημιουργία δήμου Ακάμα που θα είναι η Πέγεια και κάποια από τα χωριά της περιοχής. Σημείωσε δε ότι οι Οικολόγοι θέλουν όσο πιο λίγους δήμους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.