Μεταρρύθμιση Τοπ. Αυτοδιοίκησης: Παγκύπριο δημοψήφισμα μαζί με τις βουλευτικές θέλει ο Νουρής

Στο Υπουργικό αύριο η πρόταση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, με θέμα τα νέα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης, Λευκωσία 17 Φεβρουαρίου 2021.

Πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδια μέρα με την πραγματοποίηση των Βουλευτικών Εκλογών τον ερχόμενο Μάιο θα καταθέσει η Κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, την πρόταση αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο και το ερώτημα που θα τεθεί προς τους πολίτες είναι εάν εγκρίνουν ή όχι την μεταρρύθμιση.

Ο Νίκος Νουρής απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα, επί του συγκεκριμένου θέματος, μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας.

Κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ψηφισθέντος Νόμου, σημείωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και την πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.

Στην τελευταία συνεδρία της, η Επιτροπή αποφάσισε, κατόπιν τοποθέτησης της πλειοψηφίας των μελών της, να περιλάβει στο κείμενο του Νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται προκήρυξη δημοψηφίσματος σε τοπικό επίπεδο, μεταγενέστερα της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου σε νόμο.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη διάταξη και την 1η Φεβρουαρίου 2021, απέστειλα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσα τη γνωμοδότηση σχετικά με τη συνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης, αλλά και της λειτουργικότητας του Νόμου από νομοτεχνικής άποψης», είπε κ. Νουρής.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, με απαντητική επιστολή του με πληροφόρησε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων μετά τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου σε νόμο, επειδή κάτι τέτοιο, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ψηφισθέντος Νόμου».

Σημειώνει επίσης ότι, αν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προβλέπει καμία δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, εντούτοις κάτι τέτοιο προβλέπεται στον περί Δημοψηφισμάτων Νόμο του 1989 (Ν.206/1989).

Ενόψει των ανωτέρω και σεβόμενος την τοποθέτηση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτίθεμαι να εισηγηθώ προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρία, όπως αποφασίσει να αποστείλει σχετική πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 3  του περί Δημοψηφισμάτων Νόμου του 1989, με την οποία να εισηγείται τη διεξαγωγή ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος, για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Μαΐου 2021.

Για την πρόθεση μου αυτή έχω ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ πέραν της επιστολής έχω ενημερώσει σήμερα και τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών».

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είπε ότι ο Νόμος περί Δημοψηφισμάτων «ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά αυτή η πρόταση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Σε άλλη σχετική ερώτηση ο Υπουργός απάντησε ότι «η ουσία της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορείς να θέτεις ενώπιον του λαού έναν νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί. Εκείνο το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο λαός, και αυτό για το οποίο έχουν συνηγορήσει ακριβώς, είναι ότι σεβόμενοι τη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων εισηγούμαστε, πάντοτε υιοθετώντας και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι μπορεί να ρωτηθεί ο κυρίαρχος λαός κατά τη διάρκεια των Βουλευτικών εκλογών, ώστε να υπάρχει και οικονομία, αλλά και προσέλευση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχικότητα, εάν επιθυμεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Οι πρόνοιες του νόμου είναι σαφέστατες. Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι καταφατικές ή αρνητικές -το ορίζει το σχετικό άρθρο του νόμου. Θα διατυπωθεί προφανώς το ερώτημα εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσει τη θέση της Κυβέρνησης, αλλά θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεν σεβόμενοι τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων δίνουμε τη δυνατότητα ακριβώς, μετά τις τόσες πολλές συζητήσεις, να υπάρχει και η άποψη του κυρίαρχου λαού».

Υπενθυμίζεται πως το ΑΚΕΛ, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στους Δήμους με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου να βασίζει αυτή την πρόταση στο ότι αυτή είναι συμβατή με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετηθούν για ένα θεσμό που είναι πιο κοντά στους πολίτες και ο οποίος καθορίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Επίσης πρότεινε όπως τα δημοψηφίσματα τοποθετηθούν τον Δεκέμβριο 2023, ώστε να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.