Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Αναμένοντας την απόφαση του ΠτΔ μετά την καταψήφιση της αναπομπής από τη Βουλή

Την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το μέλλον της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά την καταψήφιση της αναπομπής του για το μέρος του νόμου που αφορά τις κοινότητες του Ακάμα.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να αρχίσει να βάζει τα συμφέροντα του λαού πάνω από ιδιοτελή συμφέροντα και σκοπιμότητες. Είπε ότι ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψει και δεν θα αναφέρει το νόμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση είπε ότι ο Πρόεδρος δεν θα αναφέρει το νόμο. Ανέφερε ότι μετά από 10 χρόνια η μεταρρύθμιση έφτασε στο τέλος της, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί πως ο Πρόεδρος θα αναφέρει το νόμο θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την προσπάθεια για ένα συγκεκριμένο Δήμο.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι η ενδεχόμενη αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο θα φέρει την ανατροπή ολόκληρης της μεταρρύθμισης. Επισήμανε ότι πίσω από την αναπομπή δεν κρύβεται μόνο η ευαισθητοποίηση του Προέδρου στα αιτήματα των κοινοτήτων, αλλά και κάτι άλλο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι το κόμμα του τήρησε αποχή καθώς διαφωνούσε εξ αρχής με την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Αντρέας Κιτρομηλίδης, μιλώντας στον Άστρα και στην Πρωινή Έκδοση δήλωσε πως οι κοινότητες Ακάμα θα προχωρήσουν με νομικά μέτρα και κινητοποιήσεις, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το νόμο για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ότι η καταψήφιση της αναπομπής ενόχλησε έντονα τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Σημείωσε πως οι κοινότητες αποφάσισαν να μην συνεργάζονται με κρατικές υπηρεσίες και να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με πολιτικούς που θα επισκέπτονται τις κοινότητες τους, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy