Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Παραμένει επίφοβη η κατάσταση

Αναμένουν στο ακουστικό δήμαρχοι και κοινοτάρχες για να πιάσουν δουλειά

Δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την απόρριψη της αναπομπής του από τη Βουλή, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι «η απόφασή μου είναι ότι δεν θα προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο», προειδοποιώντας όμως «όσους αδίκησαν τις κοινότητες πως κάποια στιγμή θα κληθούν να επιφέρουν οι ίδιοι τις αναγκαίες τροποποιήσεις, έτσι ώστε να υπηρετηθεί πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πλέον αναμένεται η υπογραφή των νόμων, ώστε να δημοσιευθούν και να τεθούν σε εφαρμογή, ενώ οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες αναμένουν στο ακουστικό για να ενημερωθούν αρμοδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να συσταθούν τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων που θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεταρρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί το 2024.

Παραμένει επίφοβη η κατάσταση

Ωστόσο παραμένει ακόμη η πιθανότητα ανατροπής των σχεδιασμών, καθώς πολλές Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να προσβάλουν τους νόμους στα δικαστήρια, αφού διαφωνούν με τις επικείμενες συνενώσεις.

Χθες ο κοινοτάρχης Επισκοπής Λεμεσού επανέλαβε την έντονη αντίδρασή του στο γεγονός ότι η κοινότητά του θα συνενωθεί με τον Δήμο Ύψωνα. Ξεκαθάρισε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσφύγει μέχρι και στο δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει προ ημερών ανακοινώσει ότι προσέλαβε τρεις γνωστούς νομικούς οίκους οι οποίοι επεξεργάζονται την προσφυγή του δήμου στο δικαστήριο. Μεταξύ των επιχειρημάτων του είναι και ένα από τα επιχειρήματα του Προέδρου για να αναπέμψει τους νόμους στη Βουλή. Ότι δηλαδή η Βουλή δεν έχει την εξουσία να καθορίζει τα διοικητικά όρια των δήμων και τις συνενώσεις του.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy