Μεταρρύθμιση του ρουσφετιού

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠαρά τη βούληση των κομμάτων για αντιμετώπιση της γάγγραινας του ρουσφετιού και την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση του δημοσίου, όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν υπάρχει καμία ελπίδα ούτε για αντιμετώπιση του ρουσφετιού ούτε για μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Την ίδια ώρα που η Βουλή ψήφιζε την Πέμπτη το πακέτο για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωνε ότι «μετά από οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο» για τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες επέφερε η Βουλή μέσω του Προϋπολογισμού και οι οποίες αφορούν το καθεστώς λήξης της θητείας των συνεργατών/συμβούλων της κυβέρνησης, καθώς και της αμοιβής των συμβούλων/συνεργατών που αποσπώνται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Προεδρικό.

Πρόκειται για τη νομοθεσία την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ μετά τις αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση με τα ρουσφέτια που έγιναν με την αδελφότεκνη του Αναστασιάδη, καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτιδές του οι οποίες εργάζονταν προηγουμένως στον ΔΗΣΥ και οι οποίες έγιναν παράτυπα από το παράθυρο δημόσιοι υπάλληλοι με μισθούς μέχρι 3 χιλ. ευρώ το μήνα.

Δηλαδή τα κόμματα ψήφισαν νομοθεσία για να αποκατασταθεί η τάξη, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρήσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα παράτυπα ρουσφέτια. Μάλιστα, η καταχώρηση στο Ανώτατο έγινε ακριβώς την ίδια μέρα που η Βουλή ψήφισε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- έχουν ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της γάγγραινας του ρουσφετιού. Τόσο μεγάλη είναι η αλαζονεία της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που το έκαναν την ίδια μέρα για να αποδείξουν ξανά σε όλους ότι όσο βρίσκονται στην εξουσία, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αντιμετώπιση της γάγγραινας του ρουσφετιού. Για άλλη μια φορά έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Βουλή και τους χιλιάδες εργαζομένους τους οποίους ετσιθελικά τους έβαλαν σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών αφαιρώντας τους το 1/3 των εισοδημάτων τους.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα νομοσχέδια διαφημίστηκαν από τους κυβερνώντες ως μεταρρυθμιστικά, στην πραγματικότητα αφορούν μόνο θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν περιλαμβάνουν ούτε μια λέξη για τη γραφειοκρατία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις υπόλοιπες παθογένειες της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν περιλαμβάνουν καμιά πρόνοια για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των χιλιάδων αιτήσεων για κοινωνικά επιδόματα, για τις οποίες απαιτούνται μέχρι και 14 μήνες κάποτε και περισσότερο. Δεν περιλαμβάνουν ούτε μια λέξη για τα σπασμένα τηλέφωνα του δημοσίου και τους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν απελπισμένα να μιλήσουν με κάποιον αρμόδιο, αλλά ακούνε μόνο το «τουτού» του τηλεφώνου.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να δημιουργηθεί προοπτική για αντιμετώπιση του ρουσφετιού και μεταρρύθμιση του δημοσίου. Να φύγει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Διαφορετικά θα συζητούμε για χρόνια τα ίδια και τα ίδια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei