Μετασεισμικές δονήσεις είχε η δήλωση του T/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανέφερε ότι παρά την ονομασία «Ειρηνική Άνοιξη», δηλαδή η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, εξακολουθεί να χύνεται αίμα και είναι πόλεμος, όπως ήταν και η «Ειρηνευτική Επιχείριση» όπως αποκαλείτο η τουρκική εισβολή, εκφράζοντας την επιθυμία του όπως ξεκινήσει διάλογος το συντομότερο δυνατό.

Αντιδράσεις από Τούρκους αξιωματούχους και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τον T/κ ηγέτη να ξέρει τα όριά του.

Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών της ΤΜΤ και εκπρόσωποι του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το «προεδρικό» κατά του T/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καταθέτοντας ένα μαύρο στεφάνι. Στην κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι η δήλωση Ακιντζί δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις των T/κ και κάλεσαν τον T/κ ηγέτη να παραιτηθεί.

Παράλληλα γραπτή δήλωση εξέδωσε η Αριστερή Κίνηση, διά του εκπροσώπου της, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, με την οποία εκφράζεται η στήριξη στον Τ/κ ηγέτη και την ανάρτησή του υπέρ του διαλόγου και της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο. Η Αριστερή Κίνηση διαμαρτύρεται έντονα για την επίθεση, την πίεση και τις απειλές κατά του Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό του Τ/κ ηγέτη.

«Ο κ. Ακιντζί έγινε η φωνή των Τ/κ, της επιθυμίας τους, της συνείδησής τους και της αποφασιστικότητας υπέρ της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο. Κύριε Ακιντζί, δεν είστε μόνος», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν. «Η δημοκρατική ωριμότητα των Τ/κ δεν θα επιτρέψει τις προκλήσεις και το λιντσάρισμα».

Τη στήριξή της είχε εκφράσει και η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα αναφέροντας ότι οι ύβρεις, οι απειλές και τα σχόλια που ξεπέρασαν τα όρια «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». «Κάθε επίθεση εναντίον του κ. Ακιντζί λογίζεται ως επίθεση εναντίον της τ/κ κοινότητας που είναι αυτή που τον εξέλεξε ηγέτη της».

Μιλώντας στον «Άστρα», ο Νίκος Μούδουρος, Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται ένα ιστορικό φαινόμενο, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης έκανε ανάλογες δηλώσεις στις 20 Ιουλίου του 2015, την επέτειο δηλαδή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και την επόμενη μέρα της εκλογής του το 2015 σε τουρκικά κανάλια, όταν είχε απορρίψει τη σχέση μητέρας πατρίδας – κόρης πατρίδας μεταξύ Άγκυρας και Τ/κ και επίσης είχε δεχθεί αμέσως πάρα πολλές επιθέσεις.

«Αυτή η ιστορική φλέβα μέσα στην τ/κ κοινότητα, η οποία σε διάφορες συγκυρίες φαίνεται να πολιτικοποιείται, να βγαίνει στο προσκήνιο, η οποία ουσιαστικά κτυπά στο κέντρο της ιδεολογίας του μιλιταρισμού και της βίας της εισβολής», ανέφερε ο Ν. Μούδουρος.

Άννα Μισιαούλη