Με αφορμή/ Ορίζοντας
Μετατρέποντας τον κόσμο σε βιβλιοθήκη
Με αφορμή την καινούργια δράση του Βιβλιοτρόπιου, Τα βιβλία που ταξιδεύουν, ο Τώνης Κουντούρης, μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού, μιλάει στον Ορίζοντα:
Τα βιβλία αρχίσαν να ταξιδεύουν;
Τα βιβλία που ταξιδεύουν είναι μια ιδεα που είχε ενας Αμερικανός, ο Ρον Χορνμπέικερ, το 2001. Να μετατρέψει τον κόσμο σε βιβλιοθήκη… ωραία ιδέα, έτσι δεν είναι; Αφήνεις ένα βιβλίο σε κάποιο δημόσιο χώρο, σ’ ένα παγκάκι, σ’ ένα σταθμό λεωφορείων, σε μια αίθουσα αναμονής, όπως ιατρείων, σ’ ένα κινηματογράφο, κάποιος το παίρνει, το διαβάζει, κι ύστερα το αφήνει, κάπου αλλού για να το βρει και να το διαβάσει κάποιος άλλος.
Αυτό και κάναμε, και θα το συνεχίσουμε στο μέλλον, με βιβλία που δώρισαν μέλη μας και φίλοι, και “απελευθερώσαμε”. Για να παρακολουθήσουμε τα ίχνη των βιβλίων, και να δούμε την πορεία τους, σε κάθε βιβλίο υπάρχει η ιστοσελίδα μας {Instagram και Facebook} με οδηγίες, ώστε, όποιος το βρει, να μπορεί να σημειώσει την ημερομηνία και το μέρος που το βρήκε. Να πει την άποψη του ή να κάνει κριτική.
Έχετε κάποιες πρώτες αντιδράσεις;
Αντιδράσεις δεν είχαμε ακόμη, αφ’ ενός διότι είναι πολύ πρόσφατο, και αφ’ ετέρου πιθανόν γιατί είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, άρα και των διακοπών. Περιμένουμε σχόλια κλπ. από Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι αναμένουμε ότι κάποια απ’ αυτά τα βιβλία θα χαθούν στην πορεία, αλλά γενικά είμαστε αισιόδοξοι.
Σκοπός μας είναι να κινήσουμε κατά το δυνατόν, τα στάσιμα νερά στον τομέα της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων στην Κύπρο
Πείτε μας περισσότερα για αυτή την καινούργια δράση του Βιβλιοτροπίου. Αυτή η δράση υπάρχει και σε άλλες χώρες;
Η δράση αυτή υπάρχει και σε άλλες χώρες, πχ στην Ελλάδα ονομάζεται Book fairies και λειτουργεί εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία.
Πρόσφατα είχατε ως Βιβλιοτρόπιο σε συνεργασία με το Τεχνοδρόμιο για τη δράση «Η λογοτεχνία στη πόλη» με αναγνώσεις από αναγνώστες. Αυτές οι δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω «ορατότητα» του βιβλίου, φέρνουν αποτελέσματα θεωρείτε και στη αύξηση της φιλαναγνωσίας;
Η Λέσχη Ανάγνωσης ” Βιβλιοτρόπιο”, σε συνεργασία με το “Τεχνοδρόμιο”, προβαίνουμε συστηματικά σε δράσεις όπως “Η λογοτεχνία στην πόλη”, με ανάγνωση από μέλη μας και μη, λογοτεχνικών κειμένων ή ποιημάτων στον υπέροχο κήπο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ ή τους Λογοτεχνικούς Περιπάτους (φέτος έγιναν στον Δημόσιο Κήπο), καθώς και κάλεσμα και παρουσιάσεις Ελλαδιτών αλλά και Κύπριων συγγραφέων. Σκοπός μας είναι να κινήσουμε κατά το δυνατόν, τα στάσιμα νερά στον τομέα της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων στην Κύπρο, και να προωθήσουμε κατά το δυνατόν τη φιλαναγνωσία. Υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις μας, που για μένα σημαίνει ότι δυνητικά μπορούμε να κινητοποιήσουμε κάποιο κόσμο που διαβάζει σπίτι του να έρθει στις εκδηλώσεις μας, πώς αλλιώς θα μπορούσε να δει και να συνομιλήσει με την Ζυράννα Ζατέλη πχ, ή τον Ισίδωρο Ζουργό; Επειδή πιστεύουμε σ αυτό που κάνουμε- εντελώς εθελοντικά, απλά και μόνο επειδή αγαπάμε το διάβασμα- και προωθούμε τη φιλαναγνωσία γιατί πιστεύω ότι το βιβλίο ανοίγει πόρτες, παράθυρα, λεωφόρους διάπλατα στο ανθρώπινο μυαλό, και τελικά κάνουμε αυτό που θα πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας- αλλά δεν το κάνει, ίσως γιατί δεν το θέλει.
Φέτος κλείσατε 15 χρόνια λειτουργίας του Βιβλιοτροπίου. Κάνοντας έναν απολογισμό τι πιστεύτε, για το αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο;
Ναι, κλείσαμε φέτος 15 χρόνια λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης “Βιβλιοτρόπιο”. Κάτι που στην αρχή φάνταζε ίσως ουτοπία – δεν είχε ξαναγίνει στην Κύπρο- πήρε σάρκα και οστά σιγά -σιγά, και αυτή τη στιγμή έχουμε 45 εγγεγραμμένα μέλη και παρακολουθούν τη δράση μας στα μίντια περίπου2000 άτομα. Στις εκδηλώσεις μας – παρουσιάσεις συγγραφέων αλλά και πολλά αφιερώματα στο έργο διεθνούς φήμης συγγραφέων και πολλά άλλα συμμετέχουν 60-70 άτομα, αριθμός πολύ ικανοποιητικός, όταν σκεφθούμε ότι στην Ελλάδα, σε παρόμοιες εκδηλώσεις, δεν συμμετέχουν πάνω από 20-30.
Θέλω να πιστεύω ότι, το αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο γίνεται πιο απαιτητικό, αν κρίνω από την ποιότητα των βιβλίων που διαβάζουμε κάθε μήνα
Έχει γίνει πιο απαιτητικό το κοινό στην Κύπρο;
Θέλω να πιστεύω ότι, το αναγνωστικό κοινό στην Κύπρο γίνεται πιο απαιτητικό, αν κρίνω από την ποιότητα των βιβλίων που διαβάζουμε κάθε μήνα. Η δημιουργία επαρκών αναγνωστών είναι ενας από τους στόχους μας, προσπαθούμε όσο μπορούμε, και ναι, επαρκής αναγνώστης σημαίνει απαιτητικός αναγνώστης και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις, ίσως όχι άμεσα ορατές, αλλά μελλοντικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής λογοτεχνίας.
Επιστρέφοντας «στα βιβλία που ταξιδεύουν», ποια τα επόμενα βήματα ;
Από τον Σεπτέμβρη, σκοπεύουμε να “απελευθερώσουμε” αρκετά νέα βιβλία, λίγα κάθε φορά, έτσι ώστε να συνεχίσουμε αυτή τη δράση και στο μέλλον. Μέσω της ιστοσελίδας μας Facebοοκ (@bibliotropioorg) και στο Instagram (@vivliotropio), θα υπάρχει πάντα ενημέρωση για τις μελλοντικές μας δράσεις.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε όσους αναγνώστες είχαν την υπομονή να διαβάσουν τα παραπάνω, αν θέλουν , να προβούν στην ίδρυση μιας Λέσχης Ανάγνωσης και στις άλλες πόλεις. Εμείς δρούμε στη Λεμεσό. Δεν χρειάζονται πολλά, αγάπη για το διάβασμα, 1-2 φίλοι/ες γι’ αρχή με παρόμοιο ενδιαφέρον, και συμφωνούμε να διαβάσουμε στο διάστημα ενός μηνός 1 βιβλίο κοινής αποδοχής, συναντιόμαστε τη συμφωνημένη μέρα σ’ ένα καφέ, μπορεί να είναι και στο σπίτι ενός εκ περιτροπής και συζητάμε για το βιβλίο. Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους. Θα δείτε κυριολεκτικά την απόλαυση του διαβάσματος να πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των μελών. Και είναι ανεπανάληπτη. Σας το συνιστούν ανεπιφύλακτα τα μέλη μας.
