Μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, αλλά και μόνιμοι μηχανισμοί Τρόικας

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο αλλά και εφαρμογή μόνιμων μηχανισμών τύπου Τρόικας για όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 2027, το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο πλαίσιο επηρεάζει και την Κύπρο και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αφού μεταξύ άλλων θα αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών μελών στο 1,11% επί του ΑΕΠ (ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου), ενώ παράλληλα θα μειωθούν τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική (-9%) αλλά και την πολιτική συνοχή (-5%).

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αντλεί σήμερα η Κύπρος αφορούν την πολιτική συνοχή.

Επίσης το νέο πλαίσιο προνοεί τη δημιουργία προγράμματος στήριξης των «μεταρρυθμίσεων» που προτείνει η ΕΕ, οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου τα τελευταία χρόνια αφορούν μεταξύ άλλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη προνοείται η εισαγωγή νέας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών με συντελεστή 3%, καθώς και εμβάθυνση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ με τρόπο που θα μετατρέψει ουσιαστικά την Ευρώπη σε φρούριο.

Από την άλλη η Κύπρος ενδέχεται να έχει οφέλη από την αύξηση των κονδυλίων για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτά δεν θα καταλήξουν στην πολεμική βιομηχανία.

Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο συζητήθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, όπου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την εισήγηση της ΕΕ ως βάση για έναρξη του διαλόγου, ωστόσο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις.

Οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης, όπως είπε, αφορούν κυρίως την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών καθώς και τη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών. Ωστόσο, από πλευράς των κομμάτων υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα για τη νέα φόρμουλα την οποία προτείνει η ΕΕ όσον αφορά την κατανομή των δαπανών. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι με το νέο πλαίσιο υλοποιούνται ουσιαστικά οι προτάσεις Γιούνκερ για μόνιμους μηχανισμούς εσωτερικής Τρόικας στα κράτη μέλη, υπό το μανδύα των λεγόμενων προγραμμάτων στήριξης μεταρρυθμίσεων.

Όπως επεσήμανε, η πρόσφατη εμπειρία κατέδειξε ότι αυτό σημαίνει τη διοχέτευση πακτωλού χρημάτων στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για τους εργαζόμενους και τη νεολαία μέσα από λιτότητα, περικοπές, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και πανευρωπαϊκό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Επίσης υπέδειξε ότι στο νέο πλαίσιο μειώνονται οι δαπάνες πολιτικής συνοχής, ενώ απουσιάζουν μέτρα για ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων ομάδων, καταπολέμηση της φτώχειας και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ακόμη, υπέδειξε ότι «την ώρα που οι άνεργοι και οι φτωχοί στην ΕΕ μετρούνται σε εκατομμύρια, η ΕΕ αποφασίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καθώς και των κονδυλίων για την έρευνα και τεχνολογία της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και για τις επεμβατικές αποστολές εκτός της ηπείρου».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy