Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ενημερώνει τους ηγέτες για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ ο ΠτΔ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου.

Κατά τη Σύνοδο και κατά τις διμερείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες και με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και τα όσα πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών, θα υπάρξει θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να υποδείξουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα για την Τουρκία, μετά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και συστάσεις της Ε.Ε. για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες, συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο.