Μετέωρη η Λεμεσός με το φιάσκο της προσιτής στέγης

Το ΑΚΕΛ καλεί κυβέρνηση και Δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις 600 οικογένειες

 

Όπως όλα δείχνουν, η σχετική συμφωνία που με πανηγυρικό τρόπο είχε υπογραφεί πριν από τρία περίπου χρόνια μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για άμεση έναρξη του έργου, θα παραμείνουν στα χαρτιά. Κι αυτό  επειδή η κυβέρνηση δηλώνει αδύναμη για χρηματοδότηση του έργου, ενώ από την πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κυρίως έντονη αναστάτωση σε εκατοντάδες δικαιούχες οικογένειες, οι οποίες ανέμεναν την υλοποίηση αυτού του έργου σαν σανίδα σωτηρίας στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Το μεγαλεπήβολο έργο για 600 οικιστικές μονάδες στη Λεμεσό που θα στέγαζαν οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων είναι πλέον στον αέρα», όπως αναφέρει η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του ΑΚΕΛ, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο και να στηρίξει την υλοποίηση του έργου αλλά και τον Δήμο Λεμεσού και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον δήμαρχο, να γίνουν πιο διεκδικητικοί και απαιτητικοί για το ζωτικό θέμα της στέγης, υποδεικνύοντας ότι «κακώς σίγησαν τα τελευταία χρόνια όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαρτήσει τη χρηματοδότηση του ΚΟΑΓ από το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων με αποτέλεσμα σήμερα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του και στην αποστολή του», σημειώνει το ΑΚΕΛ Λεμεσού και παράλληλα στιγματίζει την άρνηση της παρούσας κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά την υλοποίηση του εξαιρετικά αναγκαίου έργου που θα ανακουφίσει την τοπική κοινωνία κι αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «την ώρα που καθημερινά βρίσκει κονδύλια για συμβούλους και παρασυμβούλους». Τονίζοντας ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη Λεμεσό ζουν το απόλυτο αδιέξοδο και στο θέμα της αύξησης των ενοικίων, τα οποία έγιναν απλησίαστα, όσο και στο θέμα της στέγης που από δικαίωμα έγινε προνόμιο, το ΑΚΕΛ Λεμεσού τονίζει ότι η χώρα πάσχει από την έλλειψη μιας στεγαστικής πολιτικής ολοκληρωμένης και με κοινωνικό προσανατολισμό.

Στα πλαίσια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τον ΚΟΑΓ και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ο Δήμος για την υλοποίηση του έργου, που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει από πέρσι, παραχώρησε δωρεάν τη γη, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 25 εκ. ευρώ και αφορά τους χώρους των δημοτικών κατοικιών που βρίσκονται στις συνοικίες Αγίου Ιωάννη και Αγίου Νικολάου.

 

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις
Το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν διέξοδο στο μείζον αυτό θέμα που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Λεμεσού. Ένα ζήτημα που έχει καταστεί βραχνάς για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, για τα νέα ζευγάρια, για τους φοιτητές, γενικότερα για τις ευάλωτες ομάδες και τον προσφυγικό κόσμο.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy